De kosten voor de echografie zijn éénmalig 55euro. Zonder een degelijke echografie is een behandeling middels Percutane Electrolyse Therapie niet effectief.
Een behandeling middels EPTE is niet pijnlijk. De naald is zeer dun (vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur) en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”.
EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie en is een behandelmethode speciaal ontwikkeld voor behandeling van chronische peesontstekingen van de knie, de schouder, elleboog en de achilles.
De behandelaar gaat eerst met behulp van een echo op zoek naar de exacte plek van de peesontsteking. Als die duidelijk in beeld is gebracht, wordt een dunne naald – vergelijkbaar met een acupunctuur of dry needle naald – onder de huid gebracht. Een druk op de knop en de electrolyse wordt gestart.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Shockwave therapie vergoeding via fysiotherapeut
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
Kosten shockwave therapie
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
Shockwavetherapie bij een peesontsteking
Hoewel fysiotherapie u mettertijd van uw peesontsteking zal verlossen, is shockwavetherapie wellicht een interessantere keuze. Deze nieuwe therapie pakt de ontsteking direct aan, waardoor het herstel sneller verloopt.
Percutane electrolyse is een techniek die ontwikkeld is voor de behandeling van (chronische) tendinopathieën. Hierbij breng je onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied. Een zwakke elektrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect.
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
Een peesontsteking, ofwel tendinitis, ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. In het laatste geval is er vaak sprake van chronische tendinitis.
Als je de peesontsteking niet snel en correct behandelt, kan het zijn dat de pijn erger wordt en steeds terugkeert. In dat geval spreken we van een chronische peesontsteking. Hoe kan je een peesontsteking nu herkennen? Meestal gaat het gepaard met een warme huid boven je pees, maar ook met pijn en een lichte zwelling.
De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt.
In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.
Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder
U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen. Deze chronische lijst bevat veel medische termen.
De duur van de behandeling met het shockwave apparaat is klacht afhankelijk, maar duurt ongeveer 10 minuten.
Veel Nederlanders maken gebruik van fysiotherapie. De basisverzekering vergoedt de eerste 12 fysio en oefentherapie behandelingen bij artrose van de knie of de heup. Daarnaast vergoedt de basisverzekering fysiotherapie voor volwassenen alleen als je een aandoening hebt die op de lijst met chronische aandoeningen staat.
Pijn door slippers kan minder worden, maar door een warmere temperatuur en meer beweging kan hielspoor ook minder worden.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.