Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lang ovaal dat uitgezet wordt op een ijshockeybaan of baan voor kunstrijden.
Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde.
Shorttrackschaatsen is rond 1890 ontstaan in Engeland, waar rolschaatsen populair was. Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen.
Rijders met een penalty worden automatisch laatste in de rituitslag. Ze mogen bij een wedstrijd volgens het "all-final"-systeem (zie wedstrijdverloop) nog wel starten in een eventuele volgende ronde, maar worden naar de lagere helft van het kwalificatieschema geplaatst.
Bij shorttrack wordt echt loeihard geschaatst. Topschaatsers rijden zo'n 50-55 kilometer per uur. De schaatsers van coach Benny rijden 40-45 kilometer per uur.
Gele kaarten
Twee keer een Penalty op één afstand levert ook een YC op.
Shorttrackers dragen verplicht knie- en harde scheenbeschermers. Door een 'misslag' van een schaatser of bij een val kun makkelijk tegen zijn ijzer aanrijden. De schaatsen hoeven dan niet eens scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Tevens draagt een shorttracker verplicht nekbescherming.
Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig.
Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement).
Voor de loting van de startvolgorde kan op basis van de resultaten van de selectiewedstrijden het deelnemersveld door het sectiebestuur in groepen worden verdeeld. Indien er een groepsindeling is, zal de groep met de beste rijders het laatst rijden. (deze bepaling is van toepassing bij alle kampioenschappen langebaan).
Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald kan worden, vaak door de hoge snelheid met de hand aan het ijs in de bochten. De bochten worden gemarkeerd door zeven rubber blokken.
Het is een ingewikkelde regel, maar het heeft Nederland al eens een olympische medaille opgeleverd. De A- en B-finale in het shorttrack. TeamNL verloor in de halve finale door een valpartij van Suzanne Schulting en moest daardoor naar de B-finale, wat eigenlijk niets meer is dan een 'verliezersfinale'.
Het grootste verschil is echter dat langebaanschaatsers traditioneel alleen tegen de klok rijden (massastart uitgezonderd) terwijl shorttrackers juist tegen elkaar racen en doet de eindtijd er minder toe.
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor zonder sokken te rijden in zo nauw mogelijke schoenen. Dit vermindert de kans op schuiven van de voet in de schoen en dit zorgt voor meer 'contact' met het ijs.
Tot een aantal jaar geleden werden schaatsen alleen geslepen met de klassieke slijpstenen met verschillende korrelgrootte. De korrels zijn van Carborundum of aluminium oxide. Dit is het zelfde materiaal dat wordt gebruikt voor slijpschijven om bijvoorbeeld steekbeitels mee te slijpen.
Bij het langebaanschaatsen worden de blokjes gebruikt om de afzonderlijke banen voor de schaatsers aan te geven, terwijl de blokjes bij het shorttrack alleen de bochten markeren.
De twaalfde dag van de Olympische Spelen staat voor Nederland in het teken van shorttrack. Voor de vrouwen staat de 1.500 meter op het programma en de mannen rijden de B-finale van de aflossing. Het is de laatste shorttrackdag van deze Spelen. De vrouwen beginnen om 12.30 uur met onder meer debutant Rianne de Vries.
De B-finale wordt gehouden om te bepalen welke landen op de nummers vijf tot en met acht komen te staan.
Het is een van de oudste Nederlandse volkssporten en wordt van jongs af aan geleerd. Wanneer het een paar dagen vriest en het ijs stevig is, geven Nederlandse scholen weleens "ijsvrij". Het is als volksvermaak een typisch Nederlands verschijnsel.
Kok schaatste op 4 december 2021 een Nederlands record op de 500 meter: 36,96. Daarmee werd ze de eerste Nederlandse vrouw onder de 37 seconden. Kok is ook degene met de grootste medaillekansen. De 500 meter voor vrouwen begint pas om 15.00 uur (22.00 uur Chinese tijd).
De 10km voor mannen vindt plaats op 11 februari om 09:00 uur Nederlandse tijd. Er zijn in totaal zes ritten voor het 10 kilometer schaatsen.
De aflossing (Engels: relay) is een wedstrijdvorm bij het shorttrack (schaatsen) waarbij leden van hetzelfde team elkaar af moeten wisselen.
De 1500 meter begint om 11.30 uur, de dweilpauze volgt na acht van de vijftien ritten.