Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht. Het regelen van de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van buikpijn: Een bacterie of virus. Buikgriep. Diarree.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met spieren, slokdarm, maag, hart, longen of stress. Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress.
Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Kunnen spijsverteringsklachten symptomen zijn van een besmetting met het coronavirus? Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
buikpijn; bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen; de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek; de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad; onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. De klachten kunnen uit de maag zelf komen. Maar ook uit de slokdarm of het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm).
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Oorzaken van een maagzweer
H. pylori kan na een aantal weken zomaar weer verdwijnen. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd om via behandeling de bacterie te verwijderen. In sommige gevallen kan de oorzaak van een maagzweer ook een ontstekingsremmende pijnstiller zijn.