Padano staat voor de regio waarin de kaas is geproduceerd: de Pianura Padana, de vallei van de Po rivier in Noord-Italië.
December 2020) Grana Padano is een soort harde kaas . Het lijkt op parmezaanse kaas. De naam komt van het zelfstandig naamwoord grana ('graan'), dat verwijst naar de kenmerkende korrelige textuur van de kaas, en het bijvoeglijk naamwoord Padano, dat verwijst naar de rivier de Po.
Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.
Net als parmezaan kan Grana Padano enkel in een bepaald deel van Italië worden gemaakt, waardoor de naam beschermd is. Dat deel is wel een stuk groter, waardoor de kaas ook goedkoper is. Grana Padano heeft een zachtere smaak dan parmezaan, maar is nog steeds uitgesproken.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Meer dan 30% van de vetten in Grana Padano BOB zijn onverzadigd, terwijl het cholesterolgehalte ongeveer 50 mg per 50 g product bedraagt.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Grana Padano heeft dezelfde toepassingsmogelijkheden als de Parmigiano Reggiano. Door haar mildere smaak, geeft dit het gerecht wel een andere smaak. Ideaal voor mensen die niet van pittige kaas houden.
Asiago DOP is een heerlijke Italiaanse kaas die gebruikt kan worden als vervanging voor Grana Padano. Het is gemaakt van koemelk en heeft een gladde en romige textuur die vergelijkbaar genoeg is om door elkaar gebruikt te kunnen worden.
'This is not Parmesan' van Willicroft
Hun nieuwste aanwinst is te koop bij de Lidl: de Parmezaanse kaas, oftewel This is not Parmesan.
Grana Padano is heerlijk in salades, voor over de pasta of om zo te eten. U kunt Grana Padano ook goed gebruiken om een kaasplankje samen te stellen.
Hoewel vergelijkbaar met Parmezaanse kaas, zijn de jongere Grana Padano-kazen minder kruimelig, milder en minder complex van smaak dan de bekendere, langer gerijpte Parmezaanse kaas. Het wordt geproduceerd via melkzuurfermentatie en een lang, langzaam rijpingsproces van 14-16 maanden.
Parmezaanse kaas is een kaas die in Italië Parmigiano Reggiano wordt genoemd en is een brokkelige variant die onder de algemene benaming 'Grana' valt. Het is een harde kaas op basis van koeienmelk die gemiddeld 32 maanden rijpt. Hij heeft een typische fruitige smaak.
De korst van de Grana Padano BOB is dus een integraal onderdeel van de kaas en is perfect eetbaar zodra de buitenste laag zorgvuldig is schoongemaakt , zoals bijvoorbeeld de schil van een appel. De korst ondergaat volgens de productievoorschriften namelijk geen enkele chemische behandeling en wordt niet ...
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk, met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent 'opnieuw gekookt'.
Wij gebruiken Gran Milano kaas ( een Italiaanse harde kaas die lijkt op Parmezaanse kaas ) die geen dierlijk stremsel bevat en geschikt is voor vegetariërs.
Grana Padano is als ingrediënt een veelzijdige kaas. Net als zijn neefje Parmigiano Reggiano is hij goed geschikt om over pasta of risotto te raspen , maar je kunt ook schaafsel toevoegen aan delicatere gerechten zoals een vijgen-prosciuttosalade.
De beschermde herkomst, de ambachtelijke productie, de lange rijpingstijd en de complexe smaak dragen allemaal bij aan het unieke karakter van deze kaas. Bovendien is Parmezaanse kaas rijk aan voedingsstoffen.Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten, vitamine A, B2, B6, B12, fosfor, calcium en zink.
Vanwege het rijke en licht zoute profiel wordt Pecorino kaas vaak gebruikt in gerechten als pasta, pizza en risotto. Het is vooral geweldig bij pastagerechten omdat het een veel sterkere smaak en aroma heeft vergeleken met Grana Padano of Parmigiano Reggiano .
'De enige echte Parmezaanse kaas'. Zo wordt Parmigiano Reggiano vaak genoemd. De pittige kaas is daarom erg kostbaar.
Het zou een goedkope namaak Parmezaan zijn, maar dat werken we bij deze de wereld uit. Wat wel degelijk anders is aan de Grana Padano is de duur van het rijpen. Waar een Parmigiano Reggiano lang móét rijpen (vaak twee jaar), is een Grana Padano al na een half jaar tot een jaar 'eetbaar.
Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit. Koop niet teveel hartige snacks. Koop niet teveel soepen en sauzen.
Hoewel ze op dat kaasplankje erg lekker zijn, vallen zachte kazen zoals Camembert, brie en triple-crème (kaas verrijkt met room) in de categorie ‘minder gezond’ vanwege hun verzadigde vetgehalte.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.