De Librije is een instituut dat sinds 2004 wordt erkend met drie Michelin sterren. Chef Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn stuwende krachten achter de ontplooiing van de Nederlandse gastronomie. Ze inspireren.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
Bijna tien restaurants
Het aantal horecazaken van het Librije-echtpaar is bijna niet meer op twee handen te tellen. Jonnie en Thérèse hebben naast Boertiek en Senang Bonaire ook nog een horecazaak van Brass Boer op Bonaire. Daarnaast zijn ze ook actief op Curaçao, waar ze eveneens een Brass Boer-vestiging openen.
Drie Michelinsterren zijn het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van het vakmanschap. Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
Privé Jonnie Boer is getrouwd met Thérèse Boer met wie hij in 2000 een zoon en in 2003 een dochter kreeg.
In 1993 vergaarde Den Blijker zijn eerste succes in toen nog kortstondige culinaire loopbaan. Zijn eerste restaurant – De Engel in Rotterdam – kreeg namelijk een prestigieuze Michelinster, die uiteindelijk in 2002 weer zou worden ingetrokken.
De Librije is een restaurant in Zwolle van chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer. De eetgelegenheid heeft sinds 26 januari 2004 drie Michelinsterren. De huidige locatie van restaurant De Librije aan het Spinhuisplein in Zwolle.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Chef-kok en ondernemer Eveline Wu opent dit jaar een zaak in Rotterdam. De Eindhovense heeft vier restaurants in de Brabantse stad. De Kreeftenbar, MOOD, Wynwood en Soho. In 2016 werd Wu ook wereldkampioene 'Chinese keuken', meldt het AD.
1. Bovenaan de lijst staat de Rotterdamse Herman den Blijker. Zijn vermogen wordt geschat op € 3 miljoen. Opvallend is dat den Blijker ook nog wordt genoemd als eigenaar van restaurant De Engel.
Aan de Telegraaf vertelde Herman onlangs „Ik ben nu al 25 kilo afgevallen. Ben vorig jaar oktober zo'n beetje begonnen met het serieus aanpakken van mijn overgewicht. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen.
De Librije is een instituut dat sinds 2004 wordt erkend met drie Michelin sterren. Chef Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn stuwende krachten achter de ontplooiing van de Nederlandse gastronomie. Ze inspireren. Duurzame streekproducten, aandacht voor groenten, inventieve technieken.
Geen doorsnee appartementje meer
Bijna tien jaar woonden Jonnie en Thérèse in een doorsnee appartementje in Zwolle, naast het oude kloostercomplex waar sterrenrestaurant De Librije (nu nog) gevestigd is. Onder het appartement van de familie Boer was een tijd Librije's Winkel gehuisvest.
Verkrijgbaarheid. Dit product is verkrijgbaar bij Delhaize, Librije's winkel in Zwolle en online.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.