Het UWV zal controleren of u inderdaad ontslag heeft gekregen wanneer u dit aan heeft gegeven. Daarnaast zal worden gecontroleerd of de opzegtermijn, of de eventuele fictieve opzegtermijn, is nageleefd. Ook zal er worden gecontroleerd of u zelf schuldig bent aan het ontslag.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Via een telefonische controle gaan wij na of u de juiste informatie over uzelf en uw situatie doorgeeft. En we controleren of u alle wijzigingen in uw situatie doorgeeft en of u dit op tijd doet. Ook controleren we of u zich houdt aan uw plichten om te re-integreren en actief te solliciteren.
Ik wil mijn persoonsgegevens inzien, wijzigen of verwijderen Op Mijn UWV kunt u veel van de gegevens die wij gebruiken inzien en controleren. Denk aan uw jaaropgaaf, de betaalspecificaties en uw digitaal verzekeringsbericht.
Wij controleren minimaal 1 keer per 2 jaar. Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert.
Als klanten zich toch niet aan de regels houden, proberen we dat tijdig te signaleren zodat zij niet onnodig worden geconfronteerd met de vervelende gevolgen van een overtreding. We onderzoeken ook systematisch waarom mensen regels overtreden.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Na afloop van iedere maand staat op Mijn UWV en in de UWV-app een Inkomstenopgave voor u klaar. Hiermee geeft u aan ons door of u inkomsten heeft gehad. Ook als u geen inkomsten had, geeft u dit aan ons door. U heeft daar tot het eind van de maand de tijd voor.
Als uw WW-uitkering stopt, moet u de documenten die met uw uitkering te maken hebben altijd 2 jaar bewaren. Als wij ernaar vragen, bent u namelijk verplicht om documenten aan ons te laten zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor loonstroken, sollicitatiebrieven en arbeidsovereenkomsten.
Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.
De beoordeling door de verzekeringsarts
Het gesprek duurt ongeveer een uur. Soms doet de verzekeringsarts ook een kort lichamelijk onderzoek.
Tijdens een netwerkgesprek praat je met mensen die het werk doen wat jij wilt doen óf die werken bij een voor jou interessant bedrijf. Je kan een netwerkgesprek voeren met iemand die je al kent, bijvoorbeeld uit een eerdere functie of via je vrijwilligerswerk.
Daarom is met deze wijzigingsregeling geregeld dat de vrijstelling van de sollicitatieplicht geldt voor de uitkeringsgerechtigde die de leeftijd van 1 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Naast de WW-gerechtigden zijn ook de IOW-, de ZW- en de WGA-gerechtigden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Houd tijdens het bellen uw burgerservicenummer bij de hand. Dan kunnen wij u sneller helpen.
De arbeidsdeskundige bekijkt of u nu of in de toekomst mogelijkheden heeft om te werken. Dit heet arbeidsvermogen. De arbeidsdeskundige houdt hierbij rekening met de beperkingen die u volgens onze verzekeringsarts heeft. Wij gaan altijd vertrouwelijk om met uw medische gegevens.
Inkomsten die geen invloed hebben op de hoogte van uw WW-uitkering, hoeft u niet aan ons door te geven. Ook als u naast uw WW-uitkering nog een andere uitkering van UWV ontvangt.
Als u geen of onvoldoende arbeidsverleden heeft, dan kunt u bij arbeidsongeschiktheid niet op het UWV terugvallen en heeft u geen recht op een WIA (voorheen WAO), IVA of WGA arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.
U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 13.010,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 6.505,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken. U mag alleen uitgaven doen die echt nodig zijn.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
Sociale partners, werkgevers en werknemers mogen de duur van de WW aanvullen tot maximaal 38 maanden. Zij mogen dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afspreken.
Een WW-uitkering aanvragen kan vanaf 1 week voor de eerste dag dat u werkloos wordt. Vraag de WW-uitkering uiterlijk 1 week na uw laatste werkdag aan. Doet u dit later, dan krijgt u tijdelijk een lagere uitkering.