In de wetenschap: proefondervindelijk, in tegenstelling tot theoretisch. Niet gebaseerd op theoretische onderbouwing, maar gebleken uit experimenten, zie empirisch onderzoek, empirisch resultaat. Filosofische opvatting waarbij waarneming als basis dient voor kennis, zie empirisme.
Als zodanig is empirische wetenschap tegenovergesteld aan formele wetenschap, die juist niet op ervaring maar op a priori ofwel ervaringsonafhankelijke beginselen is gebaseerd. Voorbeelden van empirische wetenschappen zijn de natuurkunde, de scheikunde en de sociologie.
Empirie is datgene wat men direct ervaart. In aansluiting hierop wordt gesproken over empirische wetenschappen. Daaronder verstaan we vakgebieden waarin kennisverwerving vooral berust op directe waarneming. Wiskunde is een theoretische wetenschap, scheikunde vooral een empirische.
empirisch bijv. naamw. Uitspraak: [ɛm'piris] als iets gebaseerd is op waarneming Voorbeelden: `Bij empirisch onderzoek doe je proeven of experimenten, analyseer je de resultaten en trek je op basis daarvan een conclusie.
Je onderzoek is empirisch van aard als je het onderzoek zelf uitvoert, waardoor je nieuwe resultaten verkrijgt. Je beantwoordt je onderzoeksvraag door systematisch data te verzamelen met behulp van een empirische onderzoeksmethode. Vervolgens analyseer je de data.
Een empirische vraag gaat over hoe iets (verschijnsel, gebeurtenis, ontwikkeling) in elkaar zit, welke ontwik- keling het heeft doorgemaakt, wat de functie ervan is of was, wat de moge- lijkheden ervan zijn of waren.
Empirisch onderzoek is onderzoek dat gebaseerd is op eigen ervaring. Hierbij wordt gebruik gemaakt van directe of indirecte waarnemingen, dit in tegenstelling tot theoretische, filosofische en rationele wetenschappen.
In de wetenschap: proefondervindelijk, in tegenstelling tot theoretisch. Niet gebaseerd op theoretische onderbouwing, maar gebleken uit experimenten, zie empirisch onderzoek, empirisch resultaat. Filosofische opvatting waarbij waarneming als basis dient voor kennis, zie empirisme.
Empirisch onderzoek Empirisch onderzoek houdt een onderzoek naar de praktijk in, op basis van eigen waarnemingen. Dat is de kern van het empirische onderzoek. Het gaat dan niet om een onderzoek op basis van bijvoorbeeld wetgeving.
Empirisch-analytisch
Empirie betekent “ervaring als bron van kennis”. De stroming is analytisch, omdat ze kritisch en rationeel naar eigen resultaten kijkt. De onderzoeksresultaten blijven geldig tot het tegendeel wordt aangetoond. Het onderzoek is herhaalbaar en controleerbaar.
Empirisch onderzoek omvat elke wetenschappelijke onderzoeksactiviteit die directe, eigen waarnemingen gebruikt.
Grofweg bestaat ieder onderzoek uit het opstellen van een vraag, vaststellen wat er al bekend is over die vraag, het verzamelen van gegevens die die vraag kunnen beantwoorden, het analyseren en categoriseren van de gegevens en het trekken van conclusies. De onderzoekscyclus wordt ook wel de empirische cyclus genoemd.
potentieel (zn) : capaciteit, groeicapaciteit, kracht, potentie, vermogen, vooruitzicht. potentieel (bn) : aankomend, eventueel, mogelijk.
Wetenschappelijk onderzoek is onderzoek dat strikt volgens de methodologische regels voor onderzoek die binnen dat vakgebied gelden is uitgevoerd. Wat men precies onder wetenschappelijk onderzoek verstaat, kan dus per vakgebied verschillen (maar de verschillen zijn meestal niet heel erg groot).
1.4.3 Analytische vraagstelling
Centrale vraagstelling met betrekking tot het analytische gedeelte met bijbehorende deelvragen: Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten van en verschillen tussen de meningen van beide betrokken partijen?
Wat is empirische rechtswetenschap? Allereerst de vraag wat empirische rechtswetenschap is. Kortheidshalve betekent "empirisch" "waarnemen," het kijken naar de werkelijkheid. Empirische rechtswetenschap betreft daarom het wetenschap bedrijven door het recht waar te nemen, oftewel komt neer op "kijken naar het recht".
Juridisch dogmatisch onderzoek: onderzoek dat betrekking heeft op het positieve/geldende recht. Recht dat nu geldt, verwijst naar rechtsbeginselen. Onderzoek naar rechtsbronnen, waarbij je ook het wetenschappelijke onderzoekt. Rechtsbronnen moeten bewerkt worden: rechtsvinding en geeft ook een analyse van die bronnen.
Voor de doctrinaire methode van rechtswetenschap is software een techniek om juridische data te onderzoeken, waarbij de dataverzameling, -selectie en -analyse door de gewone doctrinaire hermeneutische afwegingen worden omgeven.
Een empirisch resultaat wordt verkregen als men experimentele resultaten verklaart zonder zich te beroepen op een uitgewerkte theoretische onderbouwing, maar puur en alleen door analyse van het experiment.
De leerstoelgroep Empirische Politicologie is onderdeel van de afdeling Politicologie en richt zich op legitimiteit en politieke vertegenwoordiging, democratisering en autoritarisme, integriteit van verkiezingen en verkiezingsfraude, en democratie en mensenrechten.
Normatief onderzoek
Normatieve onderzoeksvragen worden ook wel ethische onderzoeksvragen genoemd. Je onderzoekt namelijk of iets wenselijk, voordelig of normaal is. De grote valkuil bij normatief onderzoek is dat de objectiviteit onder druk staat. Het is lastig om feitelijk te bepalen of iets wenselijk is.
Wat is het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid? Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
In kwantitatief onderzoek ligt zowel bij het verzamelen als bij de analyse de nadruk op kwantificatie van data. Bij kwalitatief onderzoek is dat niet het geval. De nadruk ligt daar niet op meten en op het verzamelen van getallen, maar op woorden. Het is subjectiever en interpretatiever.
Literatuuronderzoek (ook literatuurstudie of literature review genoemd) is een methode om bestaande kennis over je onderwerp of probleemstelling te verzamelen. Deze kennis vind je in verschillende bronnen, zoals wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken, papers, scripties en archiefmateriaal.