Blauwe kaas is gezondBlauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
Zuivel. Helaas, een kaasplankje of een latte macchiato is niet goed voor een vertraagde stoelgang. Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar. Dit leidt tot darmproblemen, constipatie en opgeblazen gevoel.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Vaak krijgen personen met spijsverteringsstoornissen immers de raad om geen zuivelproducten te eten. Nu blijkt echter dat bepaalde bestanddelen in zuivel juist goed zijn voor de darmgezondheid. Het gaat vooral om zeer specifieke kaasbacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen.
Blauwe kaas kan helpen de gezondheid van botten, tanden en hart te bevorderen . Blauwe kaas is een voedingsrijk voedsel dat verschillende vitaminen, mineralen en natuurlijke verbindingen bevat die goed zijn voor de gezondheid. Mensen moeten deze kaas echter met mate consumeren vanwege het hoge vet-, calorie- en natriumgehalte.
Heerlijk op een kaasplankje of in een salade. Bleu d'Auvergne: Een blauwaderkaas, romig pikant van smaak. Bleu d'Auvergne is zeer geschikt om te verwerken in salades en sauzen en smaakt ook heerlijk op een kaasplankje.
Blauwe kaas fungeert ook als ontstekingsremmer , wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Veel aandoeningen zoals artritis, sinusitis en astma veroorzaken ontstekingen, en blauwe kaas kan mensen die aan deze problemen lijden helpen door ontstekingen te verminderen.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Wat is cafestol? In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Cacaodranken
Het bevat antioxidanten die artsen flavanolen noemen en die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Volgens een review uit 2022 kunnen cacaoproducten het LDL- en totale cholesterol verlagen, hoewel ze het HDL-cholesterolgehalte mogelijk niet significant beïnvloeden .
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen. Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Als je probeert af te vallen, denk je misschien dat kaas van je lijstje is, maar dat is niet het geval. Jezelf onthouden van een voedingsmiddel waar je van houdt, is altijd een recept voor een ramp. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van meer dan 3 porties zuivel per dag het risico op obesitas kan verminderen .