Na de voorbereidingsfase, waarbij de vulva en de melkklieren opzwellen, breekt de ontsluitingsfase aan. Daarin trekt de baarmoeder samen, wat zorgt voor weeën. De baarmoedermond, de schede en de bekkenbodem worden nu wijder. Zodra de ontsluiting volledig is, krijgt je konijn persweeën en begint de uitdrijvingsfase.
Konijnen krijgen gemiddeld 3 tot 12 jongen en de dracht duurt ongeveer 32 dagen. Je kunt het beste wachten met dekken tot de voedster een half jaar oud is. Laat de ram en voedster wel eerst rustig aan elkaar wennen.
Dracht en bevalling
Eerst is het handig als je iets te weten komt over de dracht en de bevalling bij konijnen. Een voedster draagt haar kleintjes ongeveer 28 tot 31 dagen.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Het eerste wat u direct moet doen is kijken wie van de twee de moeder is. En vervolgens paps onmiddellijk bij de moeder weghalen. Een konijn is namelijk direct na de worp al weer vruchtbaar. Een vrouwtjes konijn heeft geen cyclus zoals bij andere dieren voorkomt.
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Voortplantingsgedrag van het konijn: de voedster heeft net als de poes en het fret geen 'menstruatie' cyclus. De eisprong wordt in gang gezet door geslachtsgemeenschap, waardoor ze het hele jaar door vruchtbaar zijn.
Konijnen zijn vruchtbaar vanaf drie tot vijf maanden leeftijd. Vrouwtjes, ook wel voedsters of moeren genoemd, kunnen dan dus ook drachtig worden. Als u uw vrouwelijk konijn, de voedster, wil laten dekken, breng dan altijd de voedster naar de ram, niet omgekeerd.
Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is. Dit wordt palperen genoemd. Binnen de termijn van twee weken na de bevruchting zou u in de onderbuik van de voedster een foetus kunnen moeten voelen. Voor het palperen heeft u voldoende vaardigheden nodig.
Een konijn wat schijndrachtig is, vertoont alle tekenen van een zwangerschap. Ze trekt haren uit, maakt hiervan een nestje en verdedigt vervolgens dit nest. Soms zelfs met agressie naar jou of de andere konijnen toe. Haar melkklieren kunnen opzwellen en er kan zelfs echte melk uit komen.
Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Het moederkonijn verbruikt heel veel energie met het zogen van haar jongen. Het is daarom nodig dat ze onbeperkt mag eten. Het beste kan ze wat eiwitrijker voedsel krijgen. In plaats van gewoon hooi zou ze bijv.
Een nestje konijnen bijvoeren
Ook de jongen krijgen niet genoeg melk en groeien maar langzaam. Dan zul je de jonge konijnen moeten bijvoeren. Laat de jongen gewoon bij de moeder. Het is belangrijk dat ze ook moedermelk blijven drinken, want dit is altijd beter dan kunstmelk.
Territorium verdedigen
Sommige konijnen hebben de drang om hun territorium te verdedigen. Dat gedrag ontstaat vaak wanneer het hok te klein is voor het konijn. Wanneer je dan je hand in het hok steekt, kan je konijn er (grommend) op af vliegen en gaan bijten.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Zoals eerder beschreven kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes rijden om de dominatie vast te leggen. Wanneer allebei de konijnen dominant willen zijn, zullen ze zich verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen, of gaan bijten.
Elk konijn rouwt anders, het is dus belangrijk om je dier de kans te geven dit verlies te verwerken. Wanneer het overgebleven konijn na enkele uren geen interesse meer toont in het overleden dier, is het tijd om de overledene weg te halen en een laatste rustplaats te geven.
Wanneer een konijn groenten of fruit eet dat bepaalde pigmenten bevat, dan kunnen deze de urine een rode kleur geven. Dit is vergelijkbaar met wat we bij onszelf zien wanneer we bietjes eten. De pigmenten noemen we porfyrines. Groente hoeft echter niet altijd rood van kleur te zijn om de urine rood te doen kleuren.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Blaasstenen irriteren de blaaswand en leiden tot een blaasontsteking of een verstopping van de urinebuis. De eerste tekenen die duiden op een ontsteking of een (gedeeltelijke) obstructie zijn: pollakisurie (frequent urineren), hematurie (bloed in de urine), pijn en persen bij het plassen.
Wanneer de baby konijnen ongeveer drie weken oud zijn kunnen ze zo nu en dan een klein stukje droogvoer dat hun moeder eet proberen. Tegen de tijd dat ze gespeend zijn dient dit, naast hooi, het enige te zijn wat ze eten. Vers voer dient heel geleidelijk en in kleine hoeveelheden te worden geïntroduceerd.
Voer de babykonijntjes drie keer keer per dag ongeveer 1,5 ml tot ze 90 gram wegen. Ga dan over op 2 keer per dag totdat ze 350 gram wegen. Daarna is 1 keer per dag voldoende. Geef de voeding heel voorzichtig zodat de diertjes zich niet verslikken.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.