Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Ricotta Kaas
Ricotta Cheese is een andere Italiaanse kaas die een verse kaas is (zoals roomkaas en mascarpone). Ricotta heeft een mildere smaak dan roomkaas en heeft niet dezelfde gladde textuur als roomkaas.
Waar smaakt Ricotta naar? Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ricotta: kaas die er niet alleen prachtig uitziet als kaas op zich, maar ook iedereen aan tafel laat watertanden. Zowel zoet als hartig te gebruiken, zowel koud als heerlijk warm.
Ricotta invriezen kan dus wel, maar alleen bij bereide ricotta. Verse ricotta invriezen raden we af. Bij gerechten waarin deze kaas verwerkt is kunnen normaal gesproken wel ingevroren worden, maar de houdbaarheid blijft beperkt tot ongeveer 2 maanden, en ontdooien in de koelkast.
Ricotta kun je het beste in de eigen verpakking in de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Na opening blijft ricotta 2 – 4 dagen goed.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Wat is ricotta
Het wordt kaas genoemd, maar eigenlijk is ricotta een bijproduct van kaas. Bij het maken van kaas krijg je een wrongel, een massa van samengeklonterde eiwitten uit melk. Wei (vloeistof dat ontstaat nadat stremsel is toegevoegd aan melk) is de basis van ricotta, dit blijft namelijk over van de wrongel.
Het gros van de ricotta die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt. Deze is wat rinser van smaak en daardoor misschien minder geschikt voor zoete gerechten.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet.
Ricotta als lichte dip
Deze verse kaas bevat erg weinig vet en zout, dus als vervanger van mayonaise of crème fraîche bijzonder geschikt. Je kunt de ricotta opkloppen waardoor hij iets romiger wordt en de korrelige structuur verliest.
Verse ricotta bederft snel, en is na bereiding maar twee dagen houdbaar in de koelkast. Voorverpakte ricotta uit de supermarkt is na openen vier dagen houdbaar in de koelkast.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Naast gewoon brood zijn ook veel broodjes heel goed in te vriezen. Alles wat zacht is van zichzelf kun je gewoon zo eten, harde broodjes kun je ook even in de oven leggen na ontdooien. Zelf laat ik mijn brood het liefste aan de lucht ontdooien, want in de magnetron wordt brood veel te klef naar mijn smaak.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer.
Diepvries groenten
Altijd handig om in je vriezer te hebben. Zo maak je heel makkelijk op een herfstige dag Italiaanse minestronesoep klaar of een snelle pasta met spinazie of broccoli. Ook handig: als iets uit je koelkast dreigt te bederven, was het dan, snijd in stukjes en bewaar in een zakje in de vriezer.
Deze ricotta is een verse Italiaanse kaassoort, die luchtig van structuur is en fris en mild van smaak. Dit maakt ricotta tot een ideaal ingrediënt voor de bereiding van talloze recepten.
Cottage cheese = hüttenkäse
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Ricotta bestellen | Albert Heijn.