Metropool is een grootstedelijk gebied met een centrale stad, voorsteden en er omheen speelt dichtbevolktheid.
Metropolen zijn stedelijke gebieden met meer dan 1 miljoen inwoners. Het woord metropool wordt, in tegenstelling tot het woord wereldstad, dat internationaal als absoluut begrip wordt gebruikt, ook relatief gebruikt om de relatie van een stad met de omliggende omgeving aan te geven.
Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen. Een voorbeeld hiervan is regio Amsterdam.
Wereldstad Heel grote stad die op mondiale schaal een rol van betekenis speelt op het gebied van economie, cultuur en politiek. Heet ook global city of metropool.
Het stadsgewest - het stedelijk gebied in functionele zin - bestaat uit een grootstedelijke agglomeratie en het omringende gebied met daarbinnen gelegen kleinere kernen (stadjes, dorpen, gehuchten) die met die agglomeratie door velerlei relaties met elkaar zijn verbonden.
Bekende steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag liggen in de Randstad. De regio biedt een scala aan economische activiteiten.
Het continentale schaalniveau heeft betrekking op een continent; Het mondiale schaalniveau heeft betrekking op de hele wereld; Het fluviale schaalniveau heeft betrekking op stroomgebieden van rivieren (dit schaalniveau wordt vooral gebruikt in de context van bijvoorbeeld vervuiling).
volgens de onderwijsminister moet je op 5 niveaus kunnen denken 1 lokaal /> rondom je huis en school 2 regionaal /> in je regio, hier spelen vooral in het milieu: vermesting, verdroging, verzilting en verspreiding.
Een megalopool of megalopolis is een uitgebreid stedelijk gebied of een reeks van vrijwel aaneengesloten stedelijke gebieden die meerdere zeer grote steden of metropolen omvat. De term "Megalopolis" komt uit het Grieks en betekent letterlijk "Grote Stad".
Letterlijk wil "banlieue" niets anders zeggen dan "voorstad", maar het woord is synoniem geworden voor de troosteloze buitenwijken aan de rand van grote Franse steden.
De agglomeratie (Amsterdam met randgemeenten, zie ROA) telt zo'n 1,4 miljoen inwoners. De gehele stedelijke regio heeft naar schatting ruim 2 miljoen inwoners.
Een metropool is een agglomeratie, bestaande uit een zeer grote stad met de dichtbijgelegen stedelijke gebieden. Voorbeelden van metropolen in Europa zijn: Parijs, Londen, Moskou, Istanbul en Keulen-Bonn-Ruhrgebied. De grootste metropool ter wereld is Guangzhou met meer dan 48 miljoen inwoners.
In Nederland hebben we er nu drie: Metropoolregio Amsterdam (MRA), Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Metropoolregio Eindhoven (MRE). Hun centrumsteden zijn klein vergeleken met de grootste steden in Europa, Amsterdam staat op de 22ste plaats.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is. Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt.
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Azië is het grootste werelddeel. Europa hangt vast aan Azië. Toch is Europa een apart werelddeel. Ook Noord- en Zuid-Amerika hangen aan elkaar vast.
De betekenis van Regionaal is 'ergens in de omgeving', al wordt er niet specifiek aangegeven hoe groot dit gebied is. Met een toevoeging kan de begrenzing worden aangeduid. Bijvoorbeeld “Regio Zuid-Oost Brabant”.
Een schaalniveau is een verzameling van verschillende soorten schalen. De nationale schaal is dus een kaart van nederland en de regionale schaal is een kaart van bijv. Noord-Holland.
De schaal is bij bouwtechnisch tekenen de maat waarin een afgebeelde voorstelling overeenkomt met de werkelijkheid. Een schaal van 1:100 wil zeggen dat 1 cm op de tekening in werkelijkheid 100 cm is.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.