Deze uitdrukkingen hebben dezelfde betekenis: iets verloopt voorspoedig of is erg gewild. In de letterlijke betekenis 'hard lopen' kun je spreken van lopen als een haas en lopen als een kieviet/kievit.
Naast zijn schoenen lopen.
Een te hoge dunk van zichzelf hebben.
bluffen, brallen, grootspreken, hoog opgeven, koketteren met, ophakken, opscheppen, opsnijden, pralen, pronken, snoeven, stoffen, te koop lopen met.
Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de keuken. Wanneer men de vis wil stoven, moet men de boter bij de hand hebben. Zonder boter kan de vis dus niet gebakken worden. Figuurlijk betekent "boter bij de vis!" dat men bij een aankoop of een dienst onmiddellijk geld bij de hand moet hebben.
Blij met een dode mus
Die luidt als volgt: 'iemand iets goeds in het vooruitzicht stellen, dat uiteindelijk waardeloos zal blijken te zijn'.
Als een lopend vuurtje. Zich snel verspreidend (van een bericht of nieuwtje).
Deze uitdrukking betekent dat degenen om wie het gaat het altijd met elkaar eens zijn, heel goed met elkaar kunnen opschieten en elkaar altijd steunen.
De uitdrukking 'op eieren lopen' betekent dat je heel voorzichtig doet om iemand anders niet boos of verdrietig te maken, om een andere persoon heel te houden, zou je kunnen zeggen.
Ernstig zieke
Zo iemand was zo ziek dat hij alleen nog uit een fles kon eten en drinken, en waarschijnlijk niet lang meer zou leven. Dit idee van 'niet zullen overleven' zou in op de fles gaan dan worden betrokken op zaken die niet goed meer gaan.
Gebakken peren waren vroeger een bekende lekkernij. Met de gebakken peren zitten gaat terug op de situatie dat je heerlijk gekookt hebt, maar dat je gasten niet komen opdagen. Ze laten je dus zomaar zitten met je heerlijke gerecht.
d.w.z. de eerste moeilijkheden uit den weg ruimen. 'Dit zegt men van ymand, die eerst den weg baant, door de beletselen weg te ruimen. 't Is ontleent van die een vaarweg door 't ys openen' (Tuinman I, 141).
Over twee mensen die het altijd roerend met elkaar eens zijn, hoor je weleens zeggen: 'Dat zijn vier handen op één buik. ' Daarbij wordt dan gedacht aan twee paar handen: die van beide betrokkenen. Toch hoort het te zijn: 'Dat zijn twee handen op één buik.
Vier Handen Op Eén Buik 2023
Jonge aanstaande moeders laten zien hoe zij zich voorbereiden op de komst van hun kindje. Ze worden stevig aangemoedigd door een bekende moeder, die hen bijstaat tijdens hun zwangerschap, de bevalling en daarna. Vier Handen Op Eén Buik is vanaf 29 augustus op NPO 3 live te zien.
De oorspronkelijke betekenis van de emoji met twee handpalmen tegen elkaar is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji echter vaak aan voor een high five of voor bidden.
Van Dale plaatst beide uitdrukkingen op één lijn: het is op een oor of haar na gevild 'het is nu bijna klaar, gebeurd, achter de rug'.
Een boontje voor iemand hebben betekent '(in het geheim) verliefd op iemand zijn'. 'Ik heb een boontje voor jou …' past dus bijvoorbeeld prima op een valentijnskaart. Je kunt ook érgens een boontje voor hebben. Dat wil dan zeggen dat je er een zwak voor hebt: je vindt iets (stiekem) heel leuk.
[idioom] Koekje van eigen deeg. Je dacht iemand hard aangepakt te hebben, maar hij doet hetzelfde terug.
Waar doen ze het van? is een Nederlands televisieprogramma, waarin verschillende huishoudens inzicht geven in hun financiële situatie. Het eerste seizoen ging van start 23 september 2020. In februari 2022 werd het tweede seizoen aangekondigd, dit seizoen ging van start op 23 maart 2022.
Met hun handen vol aan hun eerste zoon, stond een tweeling nog even niet op de planning. “Maar ook zij zijn heel erg welkom”, zegt Nina. Het stel woont bij opa Harm. “In 2022 kreeg ik corona en ging ik bij opa wonen, die toen ook corona had”, legt Nina uit.
Vier Handen Op Eén Buik gemist? Terugkijken doe je op npo.nl/npo3.
Een harde buik is eigenlijk niets meer of minder dan het samentrekken van de baarmoeder. In de baarmoederwand lopen diverse spierlagen en net als iedere spier kunnen die aanspannen. Je kunt dat aanspannen voelen doordat je buik aan de buitenkant hard aanvoelt, vandaar dat we het wel een harde buik noemen.
Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
Harde buiken voelen eigenlijk als een soort wee, daarom heten ze ook wel oefenweeën. Ze zijn echter niet hetzelfde als echte weeën. Een echte wee komt regelmatig en wordt sterker, terwijl harde buiken onregelmatig zijn. Ook voelen harde buiken oncomfortabel aan, maar doen ze geen pijn, terwijl echte weeën dat wel doen.
5) Geen wolkje aan de lucht
Als er geen wolkje aan de lucht is, ziet het er een tijdje goed uit en is er niets aan de hand.
d.i. barsten, hetzij van vrees, van woede of angst; thans alleen bij overdrijving gezegd van iemand, die woedend is, zich dik maakt en buiten zich zelf raakt; vgl. mnl.