Archeologie (Oudgrieks: ἀρχαῖος – λόγος : 'leer der oudheid') is de wetenschap die overblijfselen van oude culturen bestudeert teneinde het verleden te reconstrueren en te duiden.
Archeologie wordt vaak in verband gebracht met de studie van prehistorische mensen. Maar archeologie bestudeert ook de sporen van de Griekse en Romeinse samenlevingen en gaat zelfs tot de moderne tijd. Het werk waarbij archeologen de geschiedenis bestuderen door naar sporen te zoeken is vrij systematisch en geordend.
Archeologie betekent eigenlijk de leer van de oudheid. (archaios is Grieks voor het oude, en logos betekent kennis) Het Nederlandse woord is oudheidkunde. De archeologie houdt zich bezig met resten van spullen die mensen vroeger gebruikten, resten van mensen en verkleuringen in de grond.
Archeologie: `kennis van het oude'.
Archeos betekent `oud' in het Grieks, en `logos' betekent `kennis'. Archeologie is dus `kennis van het oude', of, anders gezegd, `weten hoe het vroeger was'. Archeologen bestuderen het leven van mensen in vroegere tijden.
De archeologie is de wetenschap die zich bezighoudt met sporen van het menselijk leven die bewaard zijn gebleven in de grond of op de bodem van de zee. Die resten worden "materiële resten" genoemd: dingen die je kunt zien en aanraken.
De voor 'Waarde - archeologie 3' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud en bescherming van de archeologische waarden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.
De voor "Waarde – Archeologie 2” aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor instandhouding en bescherming van de in de grond aanwezige archeologische waarden.
De voor 'Waarde - archeologie categorie 4' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud en bescherming van de archeologische waarden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.
De interdisciplinaire ontwikkeling leidde tot moderne subdisciplines als de geoarcheologie, de archeozoölogie, archeobotanie en de landschapsarcheologie.Daarnaast is er ook forensische archeologie en contemporaine archeologie.
Tijdens je studie Archeologie
Je vergaart kennis over de archeologische perioden en de vondstcategorieën die daar bij horen. Je gaat aan de slag met de registratie van archeologische opgravingen en leert hoe je in het veld met digitale apparatuur kunt tekenen.
Een archeologische opgraving is een archeologisch medium om in de bodem aanwezige materiële resten (zoals artefacten, architectonische structuren, en dergelijke) en andere sporen van menselijke activiteit of aanwezigheid te traceren en te bestuderen, teneinde wetenschappelijke vraagstukken omtrent het menselijke ...
Een archeoloog is een wetenschapper die het verleden probeert te reconstrueren aan de hand van materiële overblijfselen, zoals botten. Een forensisch archeoloog doet dit, na het volgen van een speciale opleiding, bij een gerechtelijk onderzoek.
Salaris archeoloog 2024
Zo verdient een starter ongeveer € 2.400 bruto per maand. Maar dit kan oplopen tot € 5.400 in een senior functie. Het salaris kan nog hoger worden als je bijvoorbeeld door kunt groeien tot projectleider.
Ook mensen die als amateur (vanuit een hobby) een bijdrage leveren aan archeologisch onderzoek, zoals leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), worden wel archeologen genoemd. 'Archeoloog' is geen beschermde titel; in principe kan iedereen zich archeoloog noemen.
Wat is, wat doet een archeoloog? Archelologie is de studie van de mens en van culturen door onderzoek van de tastbare materialen die ze achter hebben gelaten. Deze tastbare materialen noemen we sporen of artifacten. Archeologie wordt vaak in verband gebracht met de studie van prehistorische mensen.
Naast de bestrating - die de archeoloog het meest bijzonder vindt - worden ook allerlei andere zaken gevonden, zoals een bewerkt stukje ivoor of bot en een aantal insignes. Terwijl Koopstra de vondsten laat zien, is een collega van hem in de weer met een metaaldetector.
De oudste, ons bekende mensachtige, de Homo habilis, ontwikkelde zich zo'n 2,5 miljoen geleden en dankt zijn naam ('handige mens') aan de werktuigen die hij gebruikte. Fossielen van deze eerste mens – en zijn (stenen) werktuigen – zijn opgegraven in de beroemde Olduvai Gorge in Oost-Afrika.
Archeologen graven letterlijk in de tijd. De archeologie bestudeert de overblijfselen van de menselijke samenleving. Archeologen graven grond af of zoeken onder water naar voorwerpen die onze voorouders achter hebben gelaten. Ze zoeken naar allerlei aanwijzingen die ons vertellen hoe mensen vroeger geleefd hebben.
Kunstwetenschappen en archeologie studeren betekent dat je 4 jaar lang een brede waaier aan vaardigheden ontwikkelt. Een voor een pluspunten op je cv. Je studeert af met een diploma Kunstwetenschappen én Archeologie en kan in heel wat sectoren terecht.
Archeoloog. Een paleontoloog is geen archeoloog! Een paleontoloog bestudeert alleen natuurlijke sporen, terwijl een archeoloog ook niet-natuurlijke sporen bestudeert, zoals oude huizen of oude materialen die vroeger werden gebruikt voor de jacht.
De voor 'Waarde-Archeologie 1' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archeologische waarden van de gronden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.
Waarschijnlijk vind je de vakken geschiedenis en aardrijkskunde erg leuk en ben je een echte museumbezoeker. Het vak biologie is niet verplicht, maar komt, net als de vakken natuur- en wiskunde, tijdens de studie zeker van pas. Voor de studie geldt een numerus fixus.
Welke toelatingseisen zijn er? Om aan de hbo-opleiding Archeologie te kunnen beginnen, moet je in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma met een van de profielen of een mbo-diploma op niveau 4.
Archeologie aan de Universiteit Leiden
Studeer aan een faculteit die behoort tot de wereldtop van archeologische onderzoeks- en opleidingsinstituten. Krijg les van bevlogen, ervaren en internationaal befaamde onderzoekers.