Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
Als je jezelf panseksueel noemt, val je op mensen, ongeacht hun genderidentiteit. Het maakt je niet uit. Pan betekent dan ook 'alle'.
Panseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Het sluit op die manier nauw aan bij biseksualiteit.
Iemand die omniseksueel is, voelt zich net als panseksuelen aangetrokken tot mannen, vrouwen en alles daartussenin. Wat dan het verschil is? Bij omniseksualiteit wordt het geslacht of gender van de ander wél erkend, terwijl dat bij panseksualiteit niet het geval is.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
Aseksualiteit is het ervaren van geen of weinig seksuele aantrekking naar andere personen. Aseksuele mensen kunnen dit als een seksuele identiteit ervaren. Ook jongeren kunnen aseksueel zijn. Aseksualiteit is een spectrum, waarbij de ervaringen van aseksuele mensen heel verschillend kunnen zijn.
Polyseksualiteit verwijst naar de romantische, seksuele of emotionele verlangens die iemand kan hebben richting meerdere genderidentiteiten en biologische geslachten. Een polyseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot verschillende vormen van seksualiteit.
Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
2. Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen.
Het is een nieuwe letter in het alfabet van LHBTQIA-seksualiteiten. Steeds meer mensen geven aan panseksueel te zijn. Een onderzoek onder niet-heteroseksuele tieners, uitgevoerd in 2017, liet zien dat op dit moment veertien procent van de jongeren zichzelf panseksueel noemt en 34 procent bi.
Dakpan, meestal van klei gebakken dakbedekking. Duinpan, een door duinen omgeven dal. volkse uitdrukking voor schedeldak.
Wat is inbranden? Bij het inbranden van een pan verhit je deze tot olie wordt opgenomen in de poriën van het ijzer van de pan. Op deze manier verkrijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Vul de pan met een bodempje water en een scheutje afwasmiddel. Breng het aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. De aangekoekte resten kun je los maken met een houten lepel. Giet het water weg en was de pan af met een sponsje.
Laat de warmte in de pan zitten. Wacht heel even tot de boter niet meer schuimt en een beetje bruin wordt, of tot de olie goed warm is geworden. En om dan te voorkomen dat je RVS pan heet wordt, en je voedsel aanbrandt, zet je het vuur zo'n 30% zachter.
Een cis man (of cisman) is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt. Een cis vrouw (of cisvrouw) is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
Skolio-seksueel gedrag wordt gedefinieerd door een seksuele aantrekking tot mensen die zich niet identificeren met het traditionele gender-binaire getal.
Hoewel er aseksuele personen zijn die geen seks of seksuele handelingen willen, zijn er ook aseksuele mensen die om verschillende redenen wel seks hebben of bepaalde seksuele handelingen wel doen. Dit is bijvoorbeeld om kinderen te verwekken, voor hun partner of om omdat ze daar zelf van genieten.
Hoe vaak volwassenen seks hebben, verschilt naargelang de leeftijd: Jongvolwassenen, dertigers en veertigers hebben het vaakst seks. De frequentie ligt lager vanaf 50 jaar: gemiddeld minder dan één keer per week.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Demiseksualiteit houdt in dat een persoon zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand kan voelen wanneer hij, zij of hen een diepe emotionele connectie ervaart.
Hyperseksualiteit is een terugkerende, intense en overmatige preoccupatie met seksuele fantasieën en gedragingen die individuen maar moeilijk kunnen beheersen. Veel bezig zijn met seks hoeft op zich geen probleem te zijn. Bovendien is de grens tussen veel en niet veel arbitrair.
Als je panseksueel bent, kun je dus verliefd worden op, of je seksueel aangetrokken voelen tot, alles; mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin zit. Als je je op een romantische, emotionele of seksuele manier aangetrokken voelt tot iemand anders, ongeacht wat het biologische geslacht is, dan ben je panseksueel.