Atalanta geeft vorm aan de toekomst Ont-wikkelen betekent ook ontpoppen; eerst wikkel je laag voor laag jezelf af om te ontdekken wie je bent en daarna kun je je verder gaan transformeren in wie je graag zou willen zijn met dat wat je in potentie al in je hebt.
Wanneer een vlinder gezien wordt is dit tegenwoordig vaak een boodschap van liefde. Onsterfelijkheid en eeuwigheid: Vlinders worden ook gezien als symbolen van de onsterfelijkheid en eeuwigheid, aangezien ze in staat zijn om te transformeren en te overleven.
Het wordt gezien als een teken dat we op de juiste weg zijn, en dat spirituele groei en transformatie plaatsvinden. Wanneer we een vlinder tegenkomen op ons pad, kan het een herinnering zijn om ons bewust te worden van de magie en schoonheid van het leven om ons heen.
De naam atalanta is uit het Grieks afgeleid en heeft betrekking op prinses Atalante uit de Griekse mythologie, die beroemd was om haar souplesse en kracht.
Vlinders zijn vrolijk en dwarrelen van bloem naar bloem. Hun boodschap is vaak vol enthousiasme. Omdat vlinders boodschappers zijn voor de ziel, zijn vlinders vaak ook tekenen van overleden dierbaren.
De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten. De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida). Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen. Ze hebben een lange, buisachtige tong, die werkt als een rietje om vloeistof op te zuigen.
Wat eet de atalanta? Nectar van verschillende kruiden kan de atalanta bekoren. De vlinderstruik, het koninginnekruid, distels en klimop zijn enkele van zijn favorieten. In het najaar is rottend fruit een welkome afwisseling in het dieet.
In tegenstelling tot veel andere vlindersoorten, gaat het met de atalanta goed. Er worden steeds meer van deze vlinders geteld in Nederlandse tuinen. Ieder jaar staat de atalanta op de eerste plaats tijdens de Nationale Tuinvlindertelling en ook in de rest van Europa is het een algemeen voorkomende vlinder.
Waar leeft de atalanta? De atalanta kan vrijwel overal voorkomen, zelfs hoogtes van meer dan 2000 m houden hem niet tegen. Maar hij is vooral waar te nemen van Midden-Scandinavië tot Noord-Afrika en vanaf Groot-Brittannië en Frankrijk tot in West-Azië.
Veel mensen geloven dat het zien van een vlinder een teken is van een overleden geliefde die een boodschap naar jou stuurt. Deze interpretatie is meer spiritueel dan filosofisch, want in bepaalde culturen worden vlinders als voortekenen gezien. Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid.
Deze tattoo gaat vaak over persoonlijke groei, een transformatie die je hebt doorgemaakt, een nieuwe liefde. Net als een rups, verander je in een vlinder. Veel meisjes zetten hem dan ook op een minder zichtbare plaats.
De christelijke betekenis van het symbool van de VLINDER
Zijn zoals de rups: het oude, aardse leven achter je laten en het nieuwe geestelijke leven ingaan (Vlinder). Deze symboliek word zowel gebruikt voor het moment van je bekering als het moment van het verlaten van je lichaam, het sterven.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen!Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem. En er zit nog een bijzonderheid aan: door middel van ultraviolet licht kunnen vlinders de mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden.
Wat is de zeldzaamste vlinder in Nederland? Er is niet één zeldzaamste vlinder van Nederland, maar een aantal soorten waar die nog maar één populatie in Nederland hebben. Dit zijn de kleine heivlinder, donker pimpernelblauwtje en het pimpernelblauwtje.
De vlinders houden geen winterslaap. Het zou uitzonderlijk zijn, maar in principe kan het dus zo zijn dat je tijdens een zachte winter deze vlinder in ons land ziet rondfladderen. Atalanta's hebben een levensduur van een aantal maanden tot een jaar.
De atalanta is en vrij grote zwarte vlinder met in de vleugelpunt van de voorvleugel enkele witte vlekken; vanaf de voorrand loopt een oranjerode band dwars over de vleugel naar de binnenrandhoek. Het is een opvallende trekvlinder, die tot laat in de herfst op rottend fruit is te zien.
De naam atalanta is uit het Grieks afgeleid en heeft betrekking op prinses Atalante uit de Griekse mythologie, die beroemd was om haar souplesse en kracht.
De atalanta is een trekvlinder
Tussen april en november kun je ze spotten in Nederlandse tuinen: atalanta's. Vanuit Zuid-Europa trekken deze vlinders vaak in hun eentje naar het noorden (zelfs Scandinavië), om hier te paren en kleintjes te krijgen. In het najaar trekken de vlinders weer terug naar Zuid-Europa.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
De soorten uit deze familie zijn vaak opvallend gekleurd en sommige soorten zijn hier zeer algemeen, zoals de Grote en de Kleine Vos. De Atalanta is een vrij grote, fraaie soort met een spanwijdte van 50-60 mm.
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam. Het is niet vastgesteld dat ze zich in Nederland kunnen voortplanten, maar het lijkt erop dat ze zich weer kunnen vestigen in ons land.
Vlinders zijn verzot op nectar.Die vinden ze in bloemen. Volwassen vlinders zijn niet zo kieskeurig en drinken nectar van verschillende bloeiende inheemse plantensoorten. Rupsen daarentegen, voeden zich maar met één of enkele soorten.
Ook de vlinder kun je beter niet aanraken, want dan beschadig je de stof die op de vleugels zit.