In de wetlands van Zuid-Korea leven meer dan een miljoen overwinterende eenden en ganzen. Carnivoren zijn onder meer wezels, dassen en marter. In het noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland leven antilopen en wasbeerhonden. De waterfauna omvat ongeveer 212 soorten zoetwatervissen.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Taboes in de Zuid-Koreaanse cultuur
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Iets meer dan de helft van de Zuid-Koreanen is gelovig. De twee grootste geloofsovertuigingen in Zuid-Korea zijn het boeddhisme (23%) en het christendom (29%). Boeddhisme in Zuid-Korea: Het boeddhisme kent een lange geschiedenis in Korea.
De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland (met uitzondering van het grensgebied met Noord-Korea). Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm. Je kunt daardoor goed eten en toch weinig geld uitgeven.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Seoul ligt op ruim 8.569 kilometer vliegafstand van Amsterdam (Schiphol). De gemiddelde vliegtijd naar deze stad is zonder overstap 10 uur en 30 minuten.
Armoede onder de oudere bevolking is ook een veelvoorkomend probleem in het land, vertelt Breuker. Uit data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat 43,8% van de Zuid-Koreanen boven de 65 jaar minder dan 50% van het gemiddelde huishoudinkomen verdient.
High School Certificate (general high school)
Vergelijkbaar met: een havodiploma (NLQF 4/EQF 4). Duur van de opleiding: 3 jaar. Soort onderwijs: algemeen vormend voortgezet onderwijs (bovenbouw).
Leidingwater drinken in Zuid-Korea wordt afgeraden.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
Het woord Koreaan staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Zuid-Korea heeft een klimaat met hete zomers en koude winters. In de zomer valt veel van de jaarlijkse neerslag. Het weer in Zuid-Korea is tijdens het regenseizoen warm, met gemiddelde temperaturen die rond de dertig graden liggen. In de winter is het erg koud.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
Zuid-Korea heeft 11 officiële feestdagen per jaar. En de grootste feestdagen zijn Seollal (Lunar New Year's day) en Chuseok (vergelijkbaar met Thanksgiving day).
Bezoek je Zuid Korea in de zomer, dan kun je er volop genieten van mooie stranden. Langs de gehele kust zijn er een aantal mooie stranden te vinden en ook Busan beschikt over een langgerekt strand. Verder is Jeju island een absolute must voor strandliefhebbers of je kunt de kleinere eilanden in het zuiden verkennen.