De perceptie van identiteit, onderscheidende kenmerken en betekenis die een groep met gezamelijke taalkundige, godsdienstige, nationale en soms raciale of andere culturele kenmerken heeft.
Etniciteit is in de antropologie de sociaal-culturele identiteit van een bevolkingsgroep of volk.
in nederland definiëren we etnische groepen primair op basis van hun geografische oorsprong, bijvoorbeeld inwoners van turkse, marokkaanse of surinaamse herkomst. etnische groepen verschillen in de prevalentie van gezond- heidsproblemen en in het gebruik van zorg.
Etnisch betekent "betrekking hebbend op een volk of een bevolkingsgroep". De etnische achtergrond is de bevolkingsgroep waartoe iemand behoort. Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.
De Nederlandse etniciteit is in de loop der eeuwen voortgekomen uit het opbouwen van een gezamenlijke cultuur op ruwweg het huidige grondgebied van de Nederlandse staat. Doorgaans worden mensen met de Nederlandse etniciteit simpelweg Nederlanders genoemd.
De VN telt 192 lidstaten. Enkele eilandengroepen, 'microstaten' en vooral een tiental betwiste gebieden (zoals de Westelijke Sahara, Kosovo en Taiwan) behoren er niet toe, maar hebben wel een zelfbestuur. Er zijn dus pakweg 200 'nationaliteiten' mogelijk op een paspoort.
Nationaliteit heeft een tweeledige betekenis: Het bezit van het staatsburgerschap van een land of meer landen; Het op grond van herkomst of afstamming behoren tot een bepaald etniciteit en (indien aanwezig) de natie; nationaliteit staat in deze definitie los van het staatsburgerschap.
afkomst = de afkomst zelfst. naamw. (m./v.) Uitspraak: [ˈɑfkɔmst] plaats of familie waar je vandaan komt Voorbeelden: `raadsleden van allochtone afkomst`, `hout van dubieuze afkomst`Synoniem: roo...
Een vreemdeling die zich in een bepaald land vestigt, wordt een immigrant genoemd. Dat woord is standaardtaal in het hele taalgebied.
Genetische Groepen zijn anders van Geschatte Etniciteit, omdat een bepaalde groep uit verschillende etniciteiten kan zijn samengesteld. De leden van een groep delen dezelfde geografische oorsprong, maar de groep kan ook leden uit verschillende etnische achtergronden hebben.
Etnisch betekent "betrekking hebbend op een volk of een bevolkingsgroep". Cultuur kun je omschrijven als "alle dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken".
Stichterpopulaties Genetische Groepen zijn groepen mensen die eeuwenlang in hetzelfde gebied leefden, alleen binnen die groep trouwden, of misschien als groep migreerden. In de loop der tijd hebben zij unieke genetische karakteristieken ontwikkeld.
Al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.
De cultuur van een groep mensen met dezelfde afkomst.
extraction zelfst.
My family is of German extraction. minder gebruikelijk: ancestry zelfst. nw.
Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.
Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
Bent u de vader en heeft u de Nederlandse nationaliteit op het moment dat uw kind geboren wordt? Dan krijgt uw kind alleen de Nederlandse nationaliteit als: u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de niet-Nederlandse moeder van het kind, of. u het kind voor de geboorte heeft erkend.
In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Eerste en tweede generatie
Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Van de personen met een migratieachtergrond is 44,5 procent in Nederland geboren en behoort daarmee tot de tweede generatie.
Als iemand uit Nederland komt, noem je hem of haar een Nederlander. Een inwoner van Amsterdam is een Amsterdammer, iemand uit de Zaanstreek is een Zaankanter en iemand afkomstig uit Heiloo is een Heilooënaar.
“Hé kaaskop!”
Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en kaas-eters. De kaasboeren zijn hier trots op. Toch is dat niet de enige reden waarom Nederlanders kaaskoppen worden genoemd. Waarom dan nog meer?