De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cm breed en één steek diep. Die grond hou je apart en gebruik je later om de laatste geul te vullen. De grond onderin de geul maak je los met een spitvork. NIET omspitten dus.
Een spade gebruik je om te spitten en plantgaten te maken. Met de hark egaliseer je de grond. Onkruid ga je te lijf met een schoffel. Met een spitvork maak je zware grond losser.
Voor spitten is herfst of begin winter de beste tijd, vooral voor kleigrond. Vorst, wind, sneeuw en regen kunnen dan op de grond inwerken, zodat die eind winter mooi kruimelig is.
Zaai niet te diep
Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.
Zorg dan dat de basislaag goed omgespit wordt. Doorgaans wordt de grond tot ongeveer 1 meter tot 60 centimeter diep omgespit. De aarde wordt losser gemaakt, waardoor voedingsstoffen de grond (en dus ook de wortels van je bloemen en planten) beter bereiken.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
In de literatuur staat dat spitten als grondbewerking beter is dan ploegen. De oorzaak hiervan is dat de spitmachine de trekker vooruit duwt, waardoor er geen versmering ontstaat. De spitmachine zorgde ervoor dat veel organisch materiaal zich mooi verdeelt in de bouwvoor.
Niet spitten bespaart je tijd, levert een grotere oogst op, is beter vanuit ecologisch standpunt en houdt koolstof vast in de grond. Dit komt doordat je met niet spitten het bodemleven bevordert, wat ertoe leidt dat de bodem een luchtigere structuur krijgt.
Werk bij het spitten goed verteerde compost onder om de structuur van de grond te verbeteren. De vorst kan de ruwe kluiten breken en de grond beter bewerkbaar maken. Spit nooit als de grond erg nat is.
Tuin egaliseren: prijs per m²
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
Een tuin omploegen betekent eigenlijk het losmaken van de grond op grote diepte. Dit kan door middel van een machine die door een ronddraaiende beweging de grond bewerkt en losmaakt.
Bij aanleg van gazon: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 10 cm diep inwerken. Gebruik bij voorkeur fijne compost. Bij beplantingen: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 15 tot 20 cm diep inwerken. Bij grote planten (bomen) wordt 20 % compost rechtstreeks in het plantgat gemengd.
Meerdere woelvorken hebben het in de test goed gedaan. Maar de absolute topper is de Cecotec Guérilu. Volgens Lieven David van ecologische tuinvereniging Velt is het een echte aanrader. “Deze woelvork is duidelijk ontworpen en gemaakt door een ambachtsman”, zegt hij.
No dig gardening is een manier van tuinieren waarbij je de grond niet spit, freest of ploegt. In plaats daarvan wordt op de grond een laag karton rijkelijk bedekt met een laag compost. Dit zorgt voor een optimale bodemomgeving voor de gewassen en dus grotere oogst. Tuinieren zonder spitten, ploegen of frezen.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Wat is een woelvork? Een woelvork staat ook wel bekend onder de naam woelriek of grelinette. Het is een grote vork die bedoeld is om de grond mee te verluchten en te verkruimelen. Woelvorken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.
Mulchen is makkelijk! Leg gewoon een laag van 5 cm dik op de grond of om je planten. Een dikkere laag mulch is niet nodig. Het houdt wel meer onkruid tegen, maar bloembollen en andere planten zullen ook moeilijker door een laag van meer dan 5 cm heen groeien.
Met diepploegen haal je iets van dat zand naar boven. De bovenlaag wordt daardoor iets lichter en de onderlaag iets zwaarder. De planten groeien beter op zo'n grond. Andere redenen om te diepploegen zijn het opheffen van een storende laag in de grond en het omzetten van bouwland in land voor de (bloem)bollenteelt.
Er zijn verschillende redenen om het ploegen te staken. Zo zou dieper dan 20 cm ploegen of spitten – wat veel boeren en tuinders doen – schadelijk zijn voor het bodemleven. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen voor de plant beschikbaar en is meer bemesting nodig. Ploegen zou ook tot versnelde erosie leiden.
Om oogstresten en groenbemesters goed onder te werken, is een ploegdiepte van ca 12 cm nodig. Om ook de wortelonkruiden goed te onderdrukken moet tot ca 20 cm diep worden geploegd. Bij ploegen tot 12 cm diep hoeft de trekker niet in de voor te rijden.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen.
Dat is goed nieuws, want ook met een klein tuintje ben je dus grootgrondbezitter. Je kunt namelijk namelijk 6371 kilometer graven tot het middelpunt van de aarde.
Afgraven voor een gazon of border
Een gazon of border vraagt om een afgegraven tuin. Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.