Elke cyclus opnieuw starten honderden eicellen een race om bevrucht te worden. Daarom kan de voorraad aan eitjes uitgeput geraken. Gemiddeld heeft een vrouw 450 keer een eisprong tussen haar puberteit en menopauze.
Wanneer heb ik een eisprong? Als je regelmatig ongesteld bent, is er bijna zeker elke maand een eisprong. Je kunt voorspellen op welke datum je weer ongesteld wordt. Je eisprong is ongeveer 2 weken voor die datum.
Vruchtbare dagen berekenen
In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Een eicel is zo groot als een speldenknopje. De eierstokken herbergen samen zo'n 250.000 eicellen. Eén keer per maand laten de eierstokken een eicel vrij. Dat noemen we de eisprong.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Het aantal vrouwen van 35 jaar en ouder dat zwanger is of van plan is zwanger te worden, is nog nooit zo hoog geweest. Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces.
Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus? Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze twee keer per cyclus of meer ovuleren, omdat ze denken symptomen van een eisprong op te merken, maar fysiek gezien is dat onmogelijk.
De beperkte voorraad eitjes van een vrouw bevindt zich in haar eierstokken. Het Anti-Müller-Hormoon wordt geproduceerd door de zakjes of 'follikels' waarin eicellen zitten, en geeft zo een indicatie van de hoeveelheid eitjes.
Bij je geboorte, is dit aantal gedaald tot ongeveer twee miljoen en wanneer je in de puberteit komt en je menstruatie begint (wanneer je ongesteld wordt), heb je nog tussen de 300.000 en 500.000 eicellen over. Het feit dat je voorraad eicellen voortdurend afneemt, hoeft echter geen zorg te zijn.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Het is onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt, maar niet onmogelijk. Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Daaruit blijkt dat een vrouw met gemiddeld 300.000 eicellen geboren wordt. Dat aantal neemt echter veel sneller af dan werd aangenomen. Zodra een vrouw dertig is, is nog maar twaalf procent van de reserves over.
Heb je echt geen tijd te verliezen, of kun je gerust nog even wachten? Je kunt het zelf testen met een vruchtbaarheidstest voor thuis, maar gynaecologen zijn kritisch. "Het gevaar is dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden, of onnodig bang gemaakt."
Is het mogelijk om tweemaal in één cyclus te ovuleren? Het korte antwoord is; nee. Zodra je lichaam een volwassen ei uit een van de eierstokken heeft vrijgegeven, begint het corpus luteum het hormoon progesteron te produceren, wat de afgifte van meer eieren tot in je volgende cyclus belemmert.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de kans op een zwangerschap met 50% af in vergelijking met je 20e levensjaar. Na je 40e daalt dit percentage naar slechts 10%. Op dit moment worden vrouwen in Nederland gemiddeld op hun 29e zwanger.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt.