Havik. De havik komt vooral voor in bosgebieden en landbouwgronden. Havikken vangen middelgrote vogels en zoogdieren. In Nederland zijn dat vooral duiven en wilde konijnen.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts.
De voornaamste vijanden van het konijn zijn de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing, de vos en natuurlijk de mens. Een verschrikt konijn geeft alarmsignalen door met de beide achterpoten tegelijk op de grond te roffelen. Alle konijnen binnen gehoorafstand rennen dan onmiddellijk naar hun hol.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Als hij wordt opgepakt, betekent dit in de natuur meestal dat hij wordt opgegeten. Als hij door ons wordt opgepakt, maakt je konijn dezelfde associatie. Dit geldt nog extra voor oppakken in het nekvel, omdat een roofvogel het konijn daar beet zal pakken.
Een grote roofvogel die al schroevend en zwevend overkomt is bijna altijd een buizerd. Het is de algemeenste en ook meest opvallende roofvogel die bovendien het gehele jaar door te zien is. Dat is wel eens anders geweest.
Niet straffen
Het konijn moet leren dat bijten niets oplevert en niet nodig is. U moet hem laten zien dat u niet onder de indruk bent en dat hij er op kan vertrouwen dat u altijd vriendelijk blijft en hij van u niets te vrezen heeft, ook als hij bijt. Dat is natuurlijk lastig.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Bij voorkeur is dat een overdekte ren zodat ze goed beschermd zijn tegen roofdieren zoals grote roofvogels en katten. Je kan kiezen voor tegels als ondergrond maar als laat je de bodem vrij laat, zorg dan dat je het gaas rondom voldoende diep ingraaft om ontsnappingen te voorkomen.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
Wilde konijnen zijn voornamelijk in de schemering en de nacht actief. Na zonsondergang komen ze tevoorschijn om in de buurt van het hol te eten. Hun voedsel bestaat vooral uit eiwitrijke en lichtverteerbare plantendelen zoals scheuten en wortels van grassen en kruiden en loten van jonge struiken en bomen.
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
Konijnen zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. Hun aanwezigheid verraden ze meestal door konijnenholen en -keutels. Een wandeling in de duinen of een fietstocht op het jaagpad van de Schelde biedt een goede kans om een konijn te spotten.
Ik til altijd de huid een stukje op, zodat er een holletje in de huid ontstaat (de ruimte die in de huid ontstaat onder je vingers) en daar breng ik dan de naald in. Het kan wellicht ook aan de naald liggen. Ik heb ook een keer naalden gehad die moeilijk door de huid te krijgen waren.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
Omdat ze relatief klein zijn, hebben katten zich gespecialiseerd in kleinere dieren dan bijvoorbeeld de poema, tijger of leeuw. Maar ook al jagen ze van nature op muizen en vogeltjes, betekent dat nog niet dat ze een grote cavia of konijn niet ernstig kunnen verwonden.
Maar de meest humane en snelle manier om een konijn te doden is met het gebruik van een schietmasker, deze werkt doormiddel van het aanspannen van een sterke veer en schiet met hoge snelheid bij ontgrendeling een pen in de kop van het dier.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Voor een havik zijn volwassen verenkleed krijgt, is zijn verenkleed bruiner, de buik is lichter beige, met donkere druppelvormige strepen. Een volwassen havik heeft een witte wenkbrauwstreep boven het oog, die sterk contrasteert met de donkere kruin en oorstreek. De havik wordt gemakkelijk verward met de sperwer.
Een torenvalk jaagt voornamelijk op kleine zoogdieren zoals (woel)muizen, maar ook kleinere vogelsoorten zoals jonge weidevogels. Als er geen muizen zijn in het leefgebied, jaagt de torenvalk ook op grotere insecten als sprinkhanen en kevers of bijvoorbeeld kikkers en slangen.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.