Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Chinees hardsteen bijvoorbeeld, heeft een hoge concentratie aan kalk en verkleurt hierdoor aanzienlijk. Daarentegen heeft leisteen, graniet en basalt een veel lagere concentratie kalk en deze steensoorten zullen dan ook veel minder vergrijzen (in sommige gevallen zelfs nauwelijks).
Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan.
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Graniet is een duur materiaal, je kan het al vinden voor €275 maar het kan snel oplopen tot €500 de vierkante meter.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De natuursteen soort graniet bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de graniet zijn kleur geven, zwarte biotiet en kwartskorrels die er uitzien als gelei. Graniet is in vele kleuren leverbaar.
Gebruik regelmatig een speciale sealer om vlekken zoveel mogelijk te verwijderen. Gebruik geen zure producten zoals zeep, detergent, citroen of allesreiniger om het werkblad schoon te maken. Een werkblad uit graniet kan je wel schoonmaken met een zachte, vochtige microvezeldoek en een speciaal product van de fabrikant.
Zuurhoudende vloeistoffen zoals citroen en azijn kunnen vlekken achterlaten op jouw natuursteen. Bevochtig daarna met water. Gebruik een stukje schuurpapier met een zo fijn mogelijke (!) korrel om de verkleuring zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, weg te schuren.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Graniet kan door het vele gebruik matter worden, daarom zul je het goed moeten onderhouden. Het vergt meer onderhoud dan keramiek. Het voordeel van graniet: het is over het algemeen goedkoper dan een werkblad van keramiek.
Kosten - Over het algemeen is graniet duurder dan het marmer, maar er zijn ook goedkope granietsoorten. Een deel van het goedkope graniet is roze roze, Cheema roze, Tigerskin enz. Opnieuw is er een uitzondering. Fantasiebruin marmer is net zo duur als de meeste graniet.
Graniet bevat van nature een klein beetje (10 tot 20 deeltjes per miljoen) radioactief uranium. Bij het vervallen van dit uranium komen kleine hoeveelheden straling vrij. Het gaat hier echter om dusdanig geringe hoeveelheden, dat het pas een probleem wordt indien uw woning zich op graniet bevindt.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.
Om uw werkblad te beschermen moet u het oppervlak insmeren met een oplossing van 50% terpentijn en 50% lijnolie, 24 uur laten drogen en het overtollige weghalen. Deze behandeling kan eventueel hernieuwd worden, maar dan met een verhouding 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie.
Ook een afgebroken stuk graniet kan uitstekend worden hersteld. Met speciale, duurzame lijm wordt het afgebroken stuk graniet vastgelijmd. De belastbaarheid van het werkblad is hetzelfde als het origineel. De lijmrand wordt volledig op kleur en structuur afgewerkt waardoor de schade vrijwel onzichtbaar wordt hersteld.
Door marmer te impregneren bescherm je de steen beter tegen vuil en vocht. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van omstandigheden. Marmer dat zich buiten of in een vochtige ruimte bevindt, wordt het best jaarlijks geïmpregneerd. Voor marmer in droge ruimtes, volstaat het om dit om de vijf jaar te doen.