Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in het hoofd blijft hangen, maar waar men geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorworm.
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten.
Oorwormen houden van begroeiing, schuilplekjes en vocht. Ze komen wereldwijd voor, behalve waar het heel koud of heel droog is. Oorwormen zijn vooral 's nachts actief, overdag steken ze zich weg in kleine holtes en spleetjes. Vaak vind je hen onder stenen en bloempotten, of achter de schors van een dode boom.
Waarom heb ik oorwormen in huis? Oorwormen verblijven in het toilet en/of badkamer omdat het daar vochtig en warm is, hier kunnen ze schimmels vinden waar ze van leven. Wanneer het vochtprobleem in deze ruimte(s) wordt opgelost, zullen de oorwormen uit zichzelf een andere plek gaan zoeken en uw huis verlaten.
Weetjes van oorwormen
Ze hebben zeer dunne achtervleugels die opgevouwen liggen onder de leerachtige voorvleugels. Je ziet ze zelden of nooit vliegen maar ze kunnen het wel goed!
Ze hebben zes korte, maar krachtige poten, waarmee ze snel voortbewegen, maar niet mee kunnen springen. Ze gebruiken ze wel om hun prooien vast te grijpen en te graven.
Mensen die vaak liedjes in hun hoofd hebben, beschikken over een bijzondere hersenstructuur. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. De hersenschors van deze mensen is relatief dik in gebieden van hun brein die zijn betrokken bij het interpreteren van klanken en toonhoogte.
Als er een stukje van een liedje in je hoofd blijft hangen, is het patroon incompleet. Hierdoor zullen je hersenen constant hetzelfde stukje muziek blijven 'afspelen', totdat het patroon volledig is. Om te zorgen dat dat gebeurt, zul je dus het hele liedje moeten afluisteren.
Vijanden en verdediging
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Vanaf half september verplaatsen volwassen oorwormen zich naar de grond waar ze overwinteren. Een ooworm kan zo'n 14 - 16 maanden oud worden. Oorwormen zijn alleseters. Ze eten schimmels, insecten zoals luizen, rupsen, mijten en plantaardig materiaal.
Wereldwijd zijn er circa 1800 soorten oorwormen beschreven. In Europa en ook in Nederland komt de “gewone” oorworm Forficula auricularia het meest voor.
Om de oorwormen in de pot te lokken kun je die het beste eerst een paar dagen op de grond leggen op een plek waar je oorwormen hebt gezien. Hang daarna de pot in een fruitboom. Of plaats hem op een bamboestok naast de geplaagde rozen, of waar de oorwormbrigade dan ook ingezet moet worden.
De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen.
Insecten met scharen Een oorworm heeft 6 poten en een driedelig lijf. Het is dus een insect. De meeste oorwormensoorten hebben ook vleugels, maar ze vliegen er bijna nooit mee. Ze zijn vooral heel goed te herkennen aan de scharen aan hun achterlijf.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Het betekent dat je waarschijnlijk een "oorworm" hebt. een oorworm is een psychologisch fenomeen wanneer je wakker wordt met een liedje in je hoofd. Er wordt recentlijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Londen.
Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen. Mensen die van jazz-, blues- en soulmuziek genieten, zijn volgens de onderzoekers extravert en beschikken over een hoog zelfvertrouwen.
De oorwurm
Voor je aan de slag gaat met de tips, is het goed om je even te verdiepen in het fenomeen 'oorwurm'. De oorwurn is een stukje uit een nummer dat de hele dag in je hoofd blijft hangen. Erg leuk is dat niet, want over het algemeen is het gewoon verschrikkelijk irritant.
'Hook' Een liedje dat in je hoofd blijft hangen wordt ook wel een oorwurm genoemd. Het kan een mooi liedje zijn, maar ook een irritant deuntje. Vaak zit er in het nummer een stukje dat zich vastbijt in je geheugen, een zogenaamde 'hook' (haakje).
Vooral in droge periodes zijn oorwormen op zoek naar water en kunnen ze om die reden appels en peren aanvreten. Maar er is een grote MAAR! Oorwormen kunnen met hun kaken niet door de schil van appels en peren bijten en ook geen druiven kapot bijten. Ze kunnen enkel eten aan vruchten die reeds beschadigd zijn.
Het insect is, zoals algemeen aangenomen is, de oorworm, dus niet 'oorwurm'. Maar Van Dale kent 'oorworm' niet eens, je vindt er enkel 'oorwurm'.