Oorlogsmisdrijven zijn schendingen van de 'wetten en gebruiken van oorlog'. In deze 'wetten en gebruiken' is vastgelegd op welke manier geweld mag worden gebruikt in een oorlog ('gewapend conflict'). Deze regels zijn bedoeld om personen die niet meedoen aan een oorlog te beschermen.
SIM. De Strafkamer Internationale Misdrijven (SIM) van het gerechtshof Den Haag berecht in hoger beroep verdachten van internationale misdrijven, waaronder genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.
' De Nederlandse oorlogsmisdaden in de archipel werden gepleegd in de periode 1945-1949, direct na de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 200.000 Nederlandse militairen werden naar Indië gestuurd om daar orde op zaken te stellen, nadat de Indonesiërs in 1945 de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen.
Het Nederlandse leger werkt op verschillende manieren samen met legers van andere landen.Zo is Nederland lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De NAVO-landen werken ook samen met 28 Midden- en Oost-Europese niet-NAVO-landen.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
Dat gebeurt in de Verjaringswet die bestaat uit vier wetsartikelen die zorgen voor wijzigingen in andere wetten. Een artikel in het Wetboek van Militair Strafrecht bepaalt dat oorlogsmisdrijven verjaren na 24 jaar.
De beslissingen van het Hof zijn juridisch bindend voor de betrokken staten, waarbij de Veiligheidsraad - indien nodig - toeziet op de naleving ervan, met gebruikmaking van alle nodige middelen die binnen zijn bevoegdheden vallen.
Het ICC wordt bestuurd door een internationaal verdrag, het Statuut van Rome, en is het eerste permanente internationale strafhof ter wereld. 122 landen zijn lid van het Hof, een weerspiegeling van zijn uiterst relevante rol. Het ICC is een onafhankelijke organisatie die geen deel uitmaakt van de Verenigde Naties.
Het Internationaal Strafhof (ISH), of International Criminal Court (ICC), is het belangrijkste internationale strafhof dat gaat over de ernstigste, onbestrafte internationale misdrijven, zoals genocide en oorlogsmisdrijven.
Waarom kent het eigenlijk zoveel in- ternationale instellingen? Waarom Den Haag? In 1899 en 1907 werden twee internationale vredesconventies in Den Haag gehouden, waar vergaderd werd over de wetten van oorlogvoering en conflictresolutie. Dit vormde de oorsprong van de internationale wetgeving.
Het Internationaal Strafhof zetelt in Den Haag en vervolgt natuurlijke personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het behandelt geen geschillen tussen staten. Het Internationaal Gerechtshof zetelt ook in Den Haag en behandelt geschillen tussen staten.
Het Internationaal Gerechtshof bestaat uit 15 rechters uit verschillende landen die voor 9 jaar worden verkozen en herkozen kunnen worden. Om de drie jaar wordt een derde van de leden van het Hof verkozen. De president wordt om de drie jaar gekozen door zijn of haar ambtgenoten.
Het internationaal publiekrecht of volkenrecht: dit recht reguleert de betrekkingen tussen staten en internationale organisaties, waarbij het gaat om gebieden als de mensenrechten, het verdragsrecht, het zeerecht, het internationaal strafrecht en het internationaal humanitair recht.
Het ICC is een onafhankelijke internationale organisatie en maakt geen deel uit van de organisatie van de Verenigde Naties. Het hof heeft haar zetel in Den Haag, Nederland.
Eerste onderscheid soorten misdrijven
Eerst dient nog opgemerkt te worden dat er twee smaken bestaan qua misdrijven: Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.
Dat wil zeggen dat als een verdrag niet voorziet in opzegging het alleen kan worden opgezegd met instemming van alle partijen. De Grondwet bepaalt in artikel 91, eerste lid, dat verdragen niet mogen worden opgezegd zonder voorafgaande goedkeuring van de Staten-Generaal.
In Nederland heeft het parlement , samen met de regering , wetgevende macht. Er is wel sprake van een dualistisch stelsel, want ministers en staatssecretarissen mogen geen lid van het parlement zijn.
Het Statuut voor het Koninkrijk vormt sinds 1954 een overkoepelend document van een hogere orde dan de Grondwet. Met het statuut staan Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten als gelijke landen binnen het Koninkrijk. De Grondwet dient het statuut in acht te nemen.
De Hoge Raad der Nederlanden is het hoogste rechtscollege in Nederland voor civiel recht, strafrecht en fiscaal recht. De raad is dat ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De Hoge Raad is cassatierechter.
De Hoge Raad: hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad is een cassatiegerecht. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.
De rechtbank kun je vergelijken met de provincies en daar worden de moeilijkere zaken gedaan. Het gerechtshof komt boven de rechtbanken.Hier worden alleen maar rechtszaken gedaan die 'opnieuw gedaan' moeten worden. Ten slotte heb je in Nederland de Hoge Raad.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag is de enige permanente rechtbank ter wereld waar vermeende oorlogsmisdadigers persoonlijk vervolgd worden. Eén rechtbank voor de hele wereld is nog best lastig. Landen als China, India, Israël, de Verenigde Staten en Rusland doen niet mee.
Het Internationaal Strafhof bestaat uit 18 rechters: een president, twee vicepresidenten en vijftien rechters die zitting hebben in de afdelingen Beroep, Berechting en Vooronderzoek.