Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Duim omhoog of omlaag
Een duim omhoog stamt uit de tijd van de Romeinen. Tijdens gladiatorengevechten betekende een duim omhoog dat de strijder mocht blijven leven, een duim naar beneden betekende echter het einde. Een duim omlaag betekent dat namelijk er geen genade aan iemand wordt verleend.
In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging.
Het gebaar vindt naar verluidt zijn oorsprong in de keuze die het publiek maakte of een verliezend gladiator mocht blijven leven. Hij deed dat met een duimgebaar (pollice verso). Het is echter niet bekend of inderdaad dit gebaar werd gemaakt.
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen. Time-out bij kinderspelen in Vlaanderen. Ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken.
In Frankrijk kan een opgestoken duim net als bij ons betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman. Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim.
Het symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens. Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: 'Nuclear Disarmament'.
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
De Vulcaanse groet (Engels: Vulcan salute) is een handgebaar uit de Amerikaanse sciencefictionserie Star Trek. Het gebaar dient als groet en wordt voornamelijk gebezigd door het buitenaardse volk der Vulcanen.
Helemaal opletten wordt het als een Italiaan zijn wijsvinger en pink omhoog houdt. Met dat gebaar willen ze aan een man duidelijk maken dat diens vrouw het wel heel erg gezellig heeft met iemand anders.
De 'bokkengroet' of 'duivelshoorn' is een handgebaar, waarbij de pink en middelvinger worden opgestoken. Het teken heeft een oude geschiedenis met verschillende betekenissen.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
Een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen is een internationaal symbool voor vrede (☮). Het werd eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie (Ban-de-Bom teken).
Ben je op reis in Vietnam en hoop je zo dat het niet gaat regenen dat je voor de zekerheid maar even 'fingers crossed'? Doe maar niet, hier is dit namelijk het teken van het vrouwelijk geslachtsdeel…
Gebaar voor "Goed zo!"
AntwoordNederlanders maken een uniek gebaar maken als ze iets lekker vinden. Het zwaaien met een van de handen naar de wang is elders onbekend, Zelfs de Belgen doen het niet, zo bevestigt een Vlaamse collega bij NRC Handelsblad.
Wanneer je de vingers tegen elkaar drukt, worden de subtiele energiekanalen (meridianen) die door de vingers lopen geactiveerd, zodat energie vrij door het lichaam kan stromen. Zo kunnen de juiste mudra's meditaties krachtiger maken. Er bestaan vele mudra's om je meditatie te verdiepen.
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!