Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Als u hooikoorts heeft, kan uw lichaam niet goed tegen stuifmeel. Het slijmvlies in neus, keel en luchtwegen wordt dikker en gaat meer slijm maken. Het slijmvlies van de ogen kan ook dik worden. Dan krijgt u jeuk in de ogen en tranende ogen.
Bij een verkoudheid nemen de klachten zoals het niezen en de loopneus af na een paar dagen. Een ander verschil is dat bij hooikoorts het niezen in de loop van de dag vaak toeneemt en weer minder wordt in de avond. Jeuk aan de neus is vaak specifiek voor hooikoorts.
Hooikoorts geeft vooral irritatie aan neus en ogen, en een kriebelhoest. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zal je geen koorts maken bij hooikoorts. Ook spierpijn of smaakstoornissen komen bij hooikoorts niet voor.
Allergie kan zich via verschillende organen uiten. Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem.
De constante vrijlating van histamine om de 'gevaarlijke' pollen tegen te gaan, kan je lichaam energie kosten. Je immuunsysteem is namelijk voortdurend aan het werk om je te beschermen. Daarnaast slaap je misschien ook minder goed als je last hebt van hooikoortsklachten.
“Hooikoorts op zich is niet gevaarlijk. Maar in sommige gevallen ontaardt hooikoorts in een ernstige allergische astma-aanval en dit is wel gevaarlijk.” Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem op graspollen, boompollen en kruidpollen. Dit worden 'allergenen' genoemd.
Bij corona moet je denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen) en koorts. Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, waar dat bij hooikoorts bijna niet voorkomt. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen.
Een wereldwijd onderzoek toont aan dat meer pollen in de lucht geassocieerd is met meer coronabesmettingen. Het SARS-CoV-2-virus profiteert mogelijk van een verzwakte afweer door pollenblootstelling. Dit is niet alleen het geval bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen die niet allergisch zijn.
Oxymetazoline voor de neus zorgt ervoor dat het neusslijmvlies rustiger wordt en slinkt. Door gebruik hiervan kan het zijn dat je misselijk wordt en een prikkelend gevoel krijgt in je neus en keel. Het kan ook zijn dat je moet niezen en een droge neus krijgt.
Prenen raadt aan om suiker (snoep, frisdrank, chocolade), witmeelproducten, alcohol, koffie, azijn, cacao, charcuterie, sterke kazen, conserven, ingemaakte voeding, slechte vetten en koemelkproducten (behalve zure zuivel) te vermijden. Ook met met peper, zout, mosterd en kerrie moet je niet overdrijven.
Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en 'piepen' (piepende ademhaling). Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Dat mensen met hooikoorts 's nachts meer klachten ervaren, komt niet doordat er dan meer stuifmeel in de lucht hangt. Het komt vooral doordat we 's nachts in bed liggen om te rusten. Een verstopte neus raakt door een liggende houding nog voller. Het vele snot loopt hierdoor vanuit de neus naar de keel.
De eerste stof is histamine: deze veroorzaakt vaatverwijding, roodheid, jeuk en vochtverlies. Daarnaast worden ontstekingsbevorderende stoffen losgelaten, zogeheten interleukinen en leukotrienen. Deze trekken andere cellen aan die voor een chronische ontsteking zorgen. Hierdoor ontstaat slijmverdikking.
Dat kan. De slijmvliezen in je luchtwegen worden namelijk geprikkeld door jouw allergie voor pollen. Hierdoor kun je een brandende keel of keelpijn krijgen. Als je last hebt van hooikoorts kun je ook kriebels in je keel krijgen, wat weer resulteert in hoesten, met als gevolg dus weer keelpijn.
De symptomen van hooikoorts:
Je ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Je keel kan droog en branderig zijn, waarbij je moet hoesten. Soms veroorzaakt hooikoorts ook een kriebelhoest. Je kan een vol gevoel in je hoofd hebben.
Hooikoorts kan voor een (zeurende) hoofdpijn zorgen, met name boven uw neus en achter uw ogen. De oorzaak hiervan is dat uw gezwollen neusslijmvliezen uw holtes verstoppen. Daardoor is er geen afvoer meer van uw neusbijholtes naar uw neus. U krijgt daardoor een 'vol' gevoel in uw hoofd, en dus hoofdpijn.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Aanleg speelt ook een rol bij hooikoorts. Als een van de ouders hooikoorts heeft, is de kans groter dat uw kind het ook krijgt. Meestal merkt iemand tussen het 15de en 25ste levensjaar voor het eerst dat hij hooikoorts heeft, maar hooikoorts kan ook ontstaan op jongere of latere leeftijd.
Kruidenthee als natuurlijk middel tegen hooikoorts
Kamille-, zoethout- en brandnetelthee bevatten allemaal antioxidanten en antihistamines. De kalmerende warmte van thee kan ook verlichting brengen aan een verstopte neus.
Een bloedtest (ook wel de RAST-methode genoemd) waarbij wordt gekeken hoe je bloed reageert op bepaalde allergenen. Dit is vaak een reeks van allergenen die vaak tot allergische klachten kunnen leiden zoals gras- en boompollen, huisstofmijt of kat.