Een dochtertaal is een taal die zich uit een andere talige variëteit heeft ontwikkeld via een ononderbroken reeks moedertaalsprekers.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Afrikaans is een (en ook de enige) dochtertaal van het Nederlands. Dat betekent dat de taal afstamt van het Nederlands en er nog steeds nauw mee verwant is, maar ondertussen is uitgegroeid tot een afzonderlijke standaardtaal.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
De verwantschap tussen het Afrikaans en het Nederlands is versterkt doordat beide talen binnen één taalgemeenschap lange tijd als dezelfde taal beschouwd werden. In Zuid-Afrika werd vroeger met de term 'Hollands' zowel Afrikaans als Nederlands bedoeld.
In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Afrikaans heeft – niet verrassend – veel weg van het Nederlands. Door het verleden, is Afrikaans eigenlijk een verbastering van het Nederlands, gemixt met Engels. Daarnaast is de grammatica vrij eenvoudig want in het Afrikaans worden geen werkwoorden vervoegd en zijn er geen geslachten.
Tienduizenden leden van het Herero-volk werden tussen 1904 en 1908 in de Duitse kolonie Zuidwest-Afrika uitgemoord door het leger van de kolonisator. Het gebied heet vandaag Namibië. Ook de Nama, breder bekend onder de naam Hottentotten, werden afgeslacht.
Afrikaans
Afrikaans heeft ontzettend veel gemeen met het Engels én het Nederlands. Bovendien is de grammatical erg eenvoudig, daar werkwoorden niet (echt) vervoegd moeten worden en er geen sprake is van geslachten. Er worden trouwens heel vaak gewoon Engelse en Nederlandse woorden overgenomen.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
In theorie behoren de Turkse talen tot de Altaïsche talen. Dit is een theorie over een taalgroep waar verschillende talen in Noordoost-Azië toe behoren. Dit is niet gek, aangezien de Turken oorspronkelijk uit deze regio komen. Het Turks zou hierdoor ver verwant zijn van het Koreaans, Japans en Mongools.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Prijzen in Namibië liggen lager dan in Nederland, maar vaak net iets hoger dan in Zuid-Afrika. Dat maakt Namibië voor Afrikaanse begrippen een duur land. Als vuistregel gaat bovendien op dat hoe verder je van grote steden verwijderd bent, des te duurder dagelijkse levensmiddelen worden.
In Namibië is namelijk een hele grote kloof tussen arm en rijk, zelfs een van de grootste ter wereld. De delen waar de rijke, voornamelijk Europese, mensen wonen zien er dus heel net en Westers uit. De arme delen zijn echter heel arm.
Namibië staat bekend om haar rode duinen, eindeloze vlaktes, ongerepte natuur en vriendelijke bevolking. Namibië is vanwege haar oogverblindende schoonheid dan ook enorm in trek onder fotografen. Langzaam zullen we van het zuiden van Namibië naar het noorden rijden om uiteindelijk de grens bij Botswana over te steken.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd onder Arabische invloed de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
Swahili is de taal met de meeste sprekers in Afrika. 150 miljoen mensen op het continent beheersen Swahili.
In 1910 werden Transvaal, de Kaapkolonie, Oranje Vrijstaat en Natal verenigd en was de Unie van Zuid-Afrika een feit. De leiding kwam in handen van Louis Botha, de eerste premier van het land. De unie werd een Britse kolonie.