Een stoomoven heeft verschillende voordelen. Je bereidt eten een stuk gezonder omdat je geen olie of boter gebruikt.Daarnaast verliest je eten geen smaak of vitamines tijdens de bereiding en blijft de kleur en vorm behouden. Hierdoor ziet je eten er smakelijker uit dan wanneer je het kookt in een pan.
Door te stomen, blijft de smaak van je eten beter behouden. Daarnaast is koken met stoom gezond: niet alleen de smaak, maar ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven behouden. Omdat je geen olie of boter hoeft te gebruiken, is je eten ook nog eens minder vet.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Wat is het verschil tussen een stoomoven en een oven met stoomfunctie? Een stoomoven kan maaltijden volledig met 100% stoom gaar stomen. Bij een oven met stoomfunctie wordt altijd de heteluchtfunctie gebruikt samen met de stoomfunctie.
Koken met een stoomoven is gezond
Als je kookt met een stoomoven blijven de vitamines en mineralen in de ingrediënten beter behouden. Een paprika die is gestoomd bevat bijvoorbeeld tot wel 50% meer vitamines dan een gekookte paprika.
Goed om te weten. In een stoomoven kan enkel worden gekookt op stoom. Dit betekent dat hierin niet kan worden gebakken of gebraden. Door de magnetron-functie is het wel mogelijk om te verwarmen of ontdooien.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
U kunt ook voedingsmiddelen ontdooien in uw stoomoven! Zet de temperatuur dan op 60 graden.
Tips bij aanschaf van een stoomoven
Zeker bij een combi-stoomoven, waar je ook nog andere gerechten in wilt kunnen bereiden, is dit van belang. Daarbij zijn er stoomovens met een reservoir verkrijgbaar, maar sommige ovens hebben ook een wateraansluiting en -afvoer nodig en zijn aangesloten op de waterleiding.
Met de stoomfunctie alleen al kun je koken, braden, ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren en natuurlijk stomen. Daarnaast beschikt een combi stoomoven ook over alle functies van een conventionele oven.
Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken.
Vaak levert dat tijdswinst op tijdens het koken. Je kan het principe vergelijken met een snelkookpan. Let op: dergelijke stoomoven heeft een watertoevoer en –afvoer nodig. Het is vooral belangrijk dat je met een dergelijke hogedrukstoomoven goed leert werken en weet wat je er wel of niet mee kan bereiden.
Met uw stoomoven kunt u allerlei voedingsmiddelen bereiden: groenten, graansoorten, vis, aardappels of vlees. Zeker, u kunt ook pasta en rijst koken. Hiervoor moet u altijd genoeg water in de schaal doen. Verschillende graansoorten kunnen ook in water gekookt worden.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Saran huishoudfolie is stevig huishoudfolie dat onder andere zeer geschikt is om mee te werken in de stoomoven. Ideaal voor: Gebruik in de magnetron. Gebruik in de stoomoven.
Je eten weer opwarmen kan ook erg smaakvol met stoom, het droogt niet uit en proeft alsof het net bereid is. Wel duurt het wat langer dan in de magnetron, ongeveer 10 min. Snel even iets opwarmen zoals een bekertje melk of zo dat kan helaas niet.
Je kunt prima in plastic voorverpakte etenswaar, zoals soep bijvoorbeeld, in de stoomoven heet stomen. Leg een zak soep (1ltr) op een rooster en laat 20 minuten stomen. Ook andere au bain marie producten, zoals voorverpakte rookworst, kun je heet stomen. Gemiddelde stoomtijd bedraagt 20 minuten.
Verschil in Functies
Doordat de combi oven ook meer op een oven lijkt, zijn de ovenfuncties ook beter dan bij een combimagnetron. Bij sommige apparaten kunt u de magnetron- en ovenfuncties gelijktijdig gebruiken. Dit heet gecombineerd koken, wat handig kan zijn om gerechten sneller te laten garen.
Beste combi: Bosch HSG656XS1
Als beste combi stoomoven selecteren we dit model van Bosch. Met een inhoud van 71 liter betreft het een relatief ruim model. Een combi stoomoven is veelzijdig in gebruik doordat je hem, naast als stoomoven, ook als traditionele oven gebruikt.
De 5 beste inbouwovens in een oogopslag
Siemens HM636GNS1- iQ700 - De beste inbouwoven van nu. Niet alleen een grill en een oven, maar ook een magnetronfunctie en een zelfreinigend programma. Bosch CMG633BB1 - serie 8 - Dankzij de geëmailleerde wanden maak je deze oven snel en eenvoudig schoon.
Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden.