Elke energieleverancier in Nederland biedt een modelcontract aan. Met het Eneco Modelcontract krijg je variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat je leveringstarieven twee keer per jaar kunnen wijzigen (of vaker: in uitzonderlijke, onvoorziene marktomstandigheden).
Energiecontracten met onbepaalde looptijd
Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief of dynamisch tarief. Deze tarieven kunnen dus wijzigen.
Eneco is een van de weinige energieleveranciers die ook aanbiedingen heeft voor haar bestaande klanten! Wanneer je een contract met onbepaalde tijd hebt bij Eneco, kan je gewoon van de korting acties gebruik maken. Zo blijf je dus bij dezelfde leverancier en kan je veel geld besparen.
We verwelkomen je graag als nieuwe klant, maar door de hoge en onzekere gasprijs kun je tijdelijk geen vast contract voor stroom en gas bij ons afsluiten. Een contract met variabele tarieven is wel mogelijk.
Wat is een vast energiecontract? Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Bij Eneco betalen klanten met een Variabel Vrij contract per januari 2022 gemiddeld 17,50 euro meer voor hun elektriciteit en gas (bij gemiddeld verbruik) in vergelijking met juli 2021. Dit bedrag is inclusief de compensatieregeling vanuit de overheid.
Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract bij Eneco niet verleng? Als je er voor kiest om je contract te niet te verlengen, loopt de levering van stroom en gas gewoon door. Als je contract is afgelopen, ga je automatisch over naar ons variabele tarief voor je huidige producten.
Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium. Wie één van de duurdere contracten op de markt heeft afgesloten, moet tot de helft meer ophoesten dan bij het goedkoopste aanbod.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Verschil Eneco Flex en Variabel
Het enige verschil tussen het Eneco Flex en Variabel tarief is dat de energieprijzen bij Eneco Flex worden geïndexeerd op basis van de indexatieparameter Belpex-RLP en bij Eneco Variabel op basis van de indexatieparameter Endex103.
Essent Energie Verkoop Nederland B.V (Essent Grootzakelijk) is op 1 oktober 2021 overgenomen door Eneco. Dit betekent dat Eneco vanaf deze datum energie levert aan de voormalige klanten van Essent Grootzakelijk.
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
Eneco krijgt een score van drie sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.
Eneco is de derde grootste energieleverancier van België. De Eneco Groep is actief in België en Nederland, maar de holding is ook eigenaar van de Duitse energieleverancier Lichtblick, en het Nederlandse Oxxio en Woonenergie.
Contract met vaste looptijd en vaste tarieven
Dit contract (vaak ook vast contract genoemd) heeft een vaste looptijd van 1,3 of 4 jaar en je variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas staat vast tijdens deze looptijd. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode.
Wanneer je contract afloopt, kan je ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven, over te gaan op een variabel tarief of een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier.
De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen. Dat zal duurder zijn dan je huidige energiecontract, en kan zelfs een variabel tarief zijn als je leverancier intussen geen vaste tarieven meer aanbiedt.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Je betaalt vaste en variabele leveringskosten. Het variabele deel is de hoeveelheid energie die je verbruikt, vermenigvuldigd met de prijs die we hebben afgesproken per eenheid gas (m³) en stroom (kWh) energieverbruik. Voor dit deel van je leveringskosten geldt: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt.
Het effect van een verwacht lager verbruik in 2022 ten opzichte van 2021 op de energierekening is dit jaar gemiddeld bijna 4 procent. Samen met de prijsstijging van 86 procent stijgt de energierekening per saldo met 82 procent ten opzichte van vorig jaar.