De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)
Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Het herstel van een kapotte huid
Dode huidcellen vallen van het lichaam af en zien eruit als huidschilfers. Vanuit de opperhuid worden er weer nieuwe huidcellen gevormd. Dit proces heet regeneratie. Het proces vindt continue plaats, maar ook op het moment dat je huid daadwerkelijk beschadigd is.
Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Ook is het een barrière tegen (UV-)straling van buitenaf en zorgt het ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Daarnaast is je huid uitermate belangrijk voor de opname van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.
In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Hoe verzorgt u een gevoelige huid ? Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Gaat winterjeuk vanzelf over? Zodra de buitentemperatuur weer opwarmt zal de huid beter in staat zijn om vocht vast te houden en zal winterjeuk doorgaans vanzelf overgaan.
Droge huid
Na de bad- of douchebeurt kun je je huid verzorgen met een verzorgende bodylotion of huidolie. Gebruik gezichtsverzorging die de huid beschermt tegen uitdroging. Kies dus het liefst voor verzorgingsproducten met voedende (vette) oliën. Probeer producten met parfum of conserveringsmiddelen te vermijden.
Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, jeuk, koortslip, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis en bij kapotte mondhoeken.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Vitamines: verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen.
Een droge huid is het gevolg van een tekort aan lipiden. Om de huidbarrière en de vochtbalans van de huid te herstellen, breng je best dagelijks (en indien nodig zelfs meermaals per dag) rijkelijk een beschermende verzorging met ceramiden en vetten aan.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Het eerste wat je kunt doen is meteen een glas water drinken. Zorg dat je de hele dag door water binnen handbereik hebt, zodat je minimaal 1,5 liter water per dag binnen krijgt. Daarnaast kun je je huid verzorgen met een hydraterende crème of olie.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Verhoornde huid is een huidaandoening die optreedt wanneer cellen in de huid langzaam uitdrogen en afsterven. De aandoening wordt ook wel actinische keratose genoemd. Dit komt van de Griekse woorden aktis, wat straal betekent, en keratose, wat duidt op verhoorning van de huid.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
* Via onze huid kunnen we vitamines binnen krijgen. Neem bijvoorbeeld vitamine D van de zon die we nodig hebben voor onze botten. * De celwand van de huid is half doorlaatbaar, daardoor kunnen we extra voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen uit ons lichaam beter kwijt raken.
De dode huidcellen die aan onze huid blijven kleven kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je huid. Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet.
Werken hydraterende crèmes op lange termijn tegen huidveroudering? "Nee, hydrateren doet voor je huid op de lange termijn helemaal niets. Op de korte termijn werkt het goed: je huid ziet er gezonder en strakker uit, rimpels vervagen wat. Maar zodra je ermee stopt, is het effect weg."