Een bunder of een hectare is een eenheid van oppervlakte van 10.000 m² (100 bij 100 meter). Eén bunder is gelieke an honderd are (een eenheid in de laandmeetkunde). Een bunder wort of-ekort as b en hectare as ha. Bunder = 10.000 m².
In Brabant en Land van Dendermonde bevat een bunder in de regel 400 (vierkante) roeden. Een kwart bunder (100 roeden) heette daar een dagwand (elders een hont). In streken waar men met 'kleine' roedes van 14 à 15 m² werkte, was een bunder tot 900 roedes groot.
Een dagwand is een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar de oppervlakte grond die een boer met behulp van een os en een ploeg normalerwijze in 1 dag kon ploegen, dit is ongeveer één derde van een hectare of ongeveer 3300 m².
Een bunder of een hectare is een eenheid van oppervlakte van 10.000 m² (100 bij 100 meter). Eén bunder is gelieke an honderd are (een eenheid in de laandmeetkunde). Een bunder wort of-ekort as b en hectare as ha.
Een morgen, ook wel morgenlands genoemd, is een oude Europese oppervlaktemaat. Een morgen is vaak iets minder dan een hectare (10000 m²) groot. De precieze grootte is echter streekgebonden. Indien de roede 14 à 15 vierkante meter groot was, gingen er 600 roedes in een morgen.
Hai wil der tussenuut ~!") - dank u wel!
Tudebekje is het Groningse woord voor zoenmondje of schatteboutje.
Voor degenen die in de lagere school niet zo goed opgelet hebben: een hectare is 10 000 m². Een hectare is bijgevolg ongeveer anderhalf voetbalveld.
uitspraak (info / uitleg)) is een oude oppervlaktemaat. Eén gemet mat doorgaans 300 roeden (of 3 lijnen), ongeveer 4400 à 4500 vierkante meter. De maat is waarschijnlijk gelijk aan de oppervlakte van het zaailand dat een koppel paarden kan omploegen tussen zonsopgang en zonsondergang.
Met een morgen wordt een gebied aangeduid dat in een ochtend kon worden geploegd; een morgen is meestal iets minder dan een hectare groot; de precieze grootte is echter streekgebonden. In het Land van Maas en Waal hanteerde men de Rijnlandse morgen; dat is ongeveer 8516 vierkante meter.
Tiepelzinnig. In 2019 was het mooiste Groninger woord: tiepelzinnig. Als je 'tiepelzinnig' bent, dan ben je wispelturig en nerveus.
'Tudebekje' is een koosnaam, voor je schatje, lieveling of lieverd.
Klouk (Gronings voor "slim") is een quizprogramma op de regionale radio- en televisiezender RTV Noord. De normale uitzendingen worden gepresenteerd door Wiebe Klijnstra, de finale door Marcel Nieuwenweg.
Er is in het Gronings de uitdrukking Kop d'r veur. Het wil zo iets zeggen als houd moed, ga ervoor, hou vol.
Moi is de alledaagse groet waarmee bewoners van de noordelijke en oostelijke provincies van Nederland, ofwel de streken waar Nedersaksische dialecten worden gesproken, elkaar begroeten. Het woord wordt op zijn Nederlands uitgesproken, dus als [mɔj], en moet niet verward worden met het Franse woord voor mij.
mam (v.)
Zo is 'tot ziens' of 'daag' in het Gronings gewoon 'moi! '.
Volgens het in 1820 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een roede gelijk aan 10 meter. In 1937 werd de roede definitief afgeschaft. Bollenkwekers in bijvoorbeeld West-Friesland gebruiken de roede nog steeds, naast hectare.
Onder het in 1816 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een schepel gelijk aan 10 liter, maar voor die tijd was de waarde van het schepel per gewest verschillend. Zo kon een schepel 1/4 mud zijn en dat kwam dan overeen met 43,6 liter. Een schepel was ook een oppervlaktemaat.
Bij een vegetarisch dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, is is er in Nederland rond de 350 vierkante meter grond nodig om zelfvoorzienend te zijn. Hier is niet de oppervlakte van je huis meegerekend.
Het woord 'schier' heeft in Groningen en Drenthe de betekenis 'mooi'.