U herkent een 'verplicht fietspad' aan een blauw, rond bord met daarop een witte fiets. Het bord verplicht fietspad betekent dat de bromfietser op de rijbaan moet rijden.
Het blauwe bord is in de binnenvaart een sein waarmee een schip aan een tegengesteld naderend ander schip kan aangeven dat het voorbijvaren stuurboord op stuurboord zal gebeuren. Midden in het blauwe bord bevindt zich een wit knipperlicht.
Het verkeersbord geeft een verplicht brom/fietspad aan. Fietsers, snorfietsers en bromfietsers moeten hier op het brom/fietspad rijden.
U kunt een verplicht fiets- en bromfietspad herkennen aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop. Op een onverplicht fietspad (blauw rechthoekig bord met witte tekst 'Fietspad') verboden voor brom- en snorfietsen. Snorfietsen met een electromotor mogen wel gebruik maken van het onverplicht fietspad.
Voorrangsweg. Aan dit bord kun je zien dat je je op een voorrangsweg bevindt. Alle andere bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de voorrangsweg. Let op: Langs een voorrangsweg buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren.
Eenvoudige uitleg: Je moet hier de pijlrichting volgen en mag dus bij de eerstvolgende weg niet links of rechtsaf slaan.
Wanneer het verkeersbord op een hindernis geplaatst is, betekent het dat langs de door de pijl aangeduide richting moet voorbijgereden worden. Verplichting de door de pijl aangeduide richting te volgen.
De belangrijkste verschillen tussen een blauw en geel kenteken is de snelheid en de plaats op de weg. Met een blauw kenteken mag je maximaal 25 km/u en moet je altijd op een fietspad rijden, als die er is.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Soms is het voor snorfietsers verplicht op de rijbaan te rijden. De wegbeheerder kan dit besluiten als het fietspad erg druk is.
C01 – Gesloten in beide richtingen verkeersbord
Wanneer je dit bord tegenkomt betekent het dat je deze weg niet in mag. Het betekent ook dat je de weg vanuit de andere kant ook niet in mag. Deze weg is afgesloten voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
Een bebouwde kom kenmerkt zich namelijk door langs de weg gelegen bebouwing van zodanige omvang en dichtheid dat een duidelijk verschil in wegkenmerken benadrukt wordt. Uit de algemene regels van een bebouwde kom komt voort dat de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom 50 km/h is, tenzij anders aangegeven.
Als er een verplicht fietspad is, bent u als fietser verplicht daar te rijden. Een verplicht fietspad herkent u aan een rond blauw verkeersbord met een witte fiets of een witte fiets en een bromfiets. Er bestaan ook onverplichte fietspaden. Deze herkent u aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord 'fietspad'.
Er moet parkeergeld worden betaald.
Een snorfiets is een bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur rijdt. De overheid stelt regels in om het aantal ongelukken met bromfietsen te verminderen. Onderdeel hiervan is dat alle snorfietsers en eventuele passagiers vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm moeten dragen.
De scooter rijbewijs kosten zijn verschillend per rijschool.
Bij de rijschool van de ANWB heb je 4 lessen (2 keer 2 uur) en het uiteindelijke examen voor een prijs van 340 euro. Een losse les voor een keer kost 44,50 euro. Daarbij moet je natuurlijk ook nog het theorie examen doen. Deze kost 34,00 euro.
Een snorfiets is echt een musthave voor woon-werkverkeer of recreatief gebruik. En dat ook nog eens tegen een hele lage prijs! Bij Voordeelscooters bestel je namelijk al een nieuwe snorfiets vanaf €849!
Ook de kentekenplaat van een snorfiets en een bromfiets verschillen: de bromfiets heeft een gele kentekenplaat met zwarte letters en cijfers, de snorfiets een blauwe kentekenplaat met witte letters en cijfers.
De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto's en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Als u een brommer met een blauw kenteken heeft, heeft deze een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Een voorbeeld van een brommer met een blauw kenteken is bijvoorbeeld een snorfiets of snorscooter. Op een snorfiets of snorscooter is het dragen van een helm niet verlicht.
Voorrangsweg. Aan dit bord kun je zien dat je je op een voorrangsweg bevindt. Alle andere bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de voorrangsweg.
Verkeersbord tegenligger voorrang verlenen
De folie sticker heeft een rode rand met een wit middenvlak. Hier staan 2 pijlen in afgebeeld, één heeft een zwarte kleur en de andere pijl is rood. De zwarte pijl geeft aan dat het tegemoet komende verkeer voorrang heeft.
Dit is een verplicht fietspad. Dit bord geeft aan dan snorfietsers niet op het fietspad mogen rijden, maar op de rijbaan moeten rijden. Einde van het verplichte fietspad. Dit is een verplicht fiets-/bromfietspad.