Een klikgebit, of klikprothese, is een uitneembaar kunstgebit dat is vastgeklikt op implantaten (kunstwortels). Een klikgebit is een goede oplossing wanneer u last heeft van een loszittende prothese. Doordat het klikgebit vast zit, voelt het als uw eigen gebit.
Een klikgebit zit vast in de mond en maakt het makkelijker om op een normale manier te eten. De implantaten zorgen ervoor dat ook tijdens het praten en lachen het gebit goed blijft zitten. U heeft niet tot nauwelijks last van drukplekken en de kaak (het kaakbot) zal dankzij de implantaten niet verder slinken.
In principe moet gezegd worden dat iedereen een klikgebit kan nemen. Er moet wel voldoende bot zijn om de implantaten te plaatsen. Waar te weinig bot aanwezig is, kan worden bijgeplaatst. Hoewel het dus een extra ingreep vereist, is ook in dergelijke gevallen het plaatsen van een klikgebit mogelijk.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.
De kosten voor een klikgebit blijven niet beperkt tot de aanschaf, het maken en het aanbrengen van het gebit en de implantaten. Er komen ook materiaalkosten en consultkosten van een tandarts of kaakchirurg bij kijken. In totaal kun je al snel uitkomen op 4.000 euro of meer.
Een klikgebit biedt onder meer de volgende voordelen: De prothese zit vast in uw mond waardoor u makkelijker kunt eten, praten en lachen, u heeft geen kleefpasta's meer nodig. Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten. Doordat de kaken minder slinken zal uw gezicht minder invallen.
Als de implantaten geplaatst zijn, krijgt u een rustperiode van één tot zes maanden. Na deze periode wordt de prothese op de implantaten geplaatst. De totale behandeling voor het plaatsen van een klikgebit duurt dus ongeveer tussen de drie en negen maanden.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Een klikgebit is een soort overkappingsprothese. Dat betekent dat het gebit over uw eigen tandvlees aan wordt gebracht. In de meeste gevallen is een klikgebit dan ook een volledig gebit. Al uw natuurlijke tanden worden vervangen met dit hulpmiddel, waardoor u weer een volledig gebit heeft wat nauwelijks zichtbaar is.
Operatief brengen we implantaten aan in de onderkaak, waarop u het klikgebit vastklikt. Het is hierdoor gemakkelijk uit te nemen.
Een klikgebit heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard kunstgebit. Naast het ontbreken van het gehemelte zit een klikgebit een stuk vaster in de mond en geeft het meer en beter gevoel tijdens het eten, lachen en praten.
In het algemeen kunnen we concluderen dat er doorgaans 2 implantaten in de onderkaak en 4 tot 6 implantaten in de bovenkaak nodig zijn voor een klikgebit.
Een klikgebit zit stevig vast, maar is voor u als drager eenvoudig uit te nemen (bijv. om te reinigen). Het klikgebit is voor iedereen die last heeft van zijn of haar kunstgebit. Maar ook voor mensen die door welke reden dan ook een slecht gebit hebben waar niet veel meer aan te doen is.
Tegenwoordig vind je nauwelijks mensen onder de 40 jaar die een kunstgebit hebben. Ook onder 50- tot 70-jarigen is er een forse daling zichtbaar. De gemiddelde leeftijd dat iemand een kunstgebit krijgt ligt op 62 jaar.
Bij een klikgebit (kunstgebit op implantaten) wordt de prothese vastgeklikt op implantaten zodat de prothese voortaan vast op de kaak ligt. Dit is de oplossing voor mensen met een loszittend kunstgebit. U kunt de prothese wel eenvoudig uitnemen om deze te reinigen of wanneer u gaat slapen.
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst.
Bij de aanmeting van een klikgebit wordt er standaard een 'eigen bijdrage' gevraagd, wat simpelweg betekent dat er een (klein) deel van de behandeling zelf betaalt moet worden. Dit is een standaard regel die in elke praktijk geldt. Het bedrag is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en ligt meestal rond de €350,-.
Begin met het eten van vloeibaar voedsel zoals zachte puree, appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep. Ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt. In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit.
Tenslotte adviseren wij de prothese dagelijks te reinigen met een protheseborstel, water en zachte zeep of een daarvoor geschikt reinigingsmiddel. Wij raden u aan de prothese 's nachts uit te laten. Uw klikgebit dient ieder jaar gecontroleerd te worden door uw behandelaar.
Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden. Een nacontrole en periode controle voor uw kunstgebit is daarom een belangrijke zaak.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Het nieuwe gebit 'klikken' we vast op de net geplaatste implantaten. U kunt dan direct met uw klikgebit eten. Dit is alleen mogelijk doordat wij werken met de modernste implantaten voor een klikgebit, die sneller vastgroeien in het kaakbot. Wij noemen deze behandeling: Active-in-one-day.
Een klikgebit kan zowel in de bovenkaak als onderkaak gemaakt worden. Indien er functionele problemen worden vastgesteld zullen wij het behandelvoorstel voorleggen aan de zorgverzekeraar om zo voor vergoeding in aanmerking te komen. In andere gevallen, klik hier voor meer informatie over de kosten van implantaten.
De vergoeding voor een overkappingsprothese op implantaten, het zogenaamde klikgebit, komt in principe in aanmerking voor volledige vergoeding uit de basisverzekering. Wél geldt een eigen bijdrage en een eventueel eigen risico dat u voor deze behandeling moet betalen.