Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten) In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen. Grotere hoeveelheden, of wat gevoeligere producten kunt u beter op maximaal 100 watt verwarmen.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijdert u de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak. Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten, zodat het blijft ontdooien . Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren.
De magnetron functie is de meest belangrijke en meest voorkomende functie. Je kunt deze herkennen aan het symbool met de drie golfjes. Met deze functie kan je snel en eenvoudig etenswaren opwarmen. Binnen een paar minuten is het eten volledig opgewarmd en klaar om gegeten te worden.
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen.
Zet uw magnetron op een lagere vermogensstand, bijvoorbeeld 30-35%, als u grote etenswaren wilt ontdooien, met name vlees. Voor kleinere losse items, bijvoorbeeld groenten, zet u de stand op 45-50%. Druk op start en ontdooi uw eten gedurende 1-2 minuten (of langer voor grotere stukken), waarbij u controleert of het gelijkmatig ontdooit.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Ontdooien op de ontdooistand
Je vult het gewicht in en de magnetron kiest het juiste wattage en de benodigde tijd. In de defrost-stand circuleert er lucht met een lage temperatuur door de magnetron.
Als uw gerechten een symbool hebben met 3-4 golvende lijnen , een magnetronpictogram, een gerecht met golvende lijnen erboven of drie golvende lijnen boven het woord 'micro', kunt u dit gebruiken om voedsel in de magnetron te bereiden.
Lamsgehakt, stoofvlees en steaks kunnen binnen een dag ontdooien. Delen met bot en hele braadstukken kunnen 2 dagen of langer nodig hebben. Zodra het rauwe product ontdooid is, is het veilig in de koelkast voor het koken gedurende 3 tot 5 dagen (braadstukken, steaks en koteletten) en 1 tot 2 dagen voor lamsgehakt .
Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig.
Om een halve lamsbout van 1,25 kg te ontdooien - 10 tot 12 uur. Om een lamsbout van 2 kg te ontdooien - 18 tot 20 uur . Om een hele lamsbout van 2,5 kg te ontdooien - 22 tot 24 uur.
Deze methode, bekend als de koudwaterontdooitechniek, versnelt het proces door gebruik te maken van het principe van warmteoverdracht . Omdat water warmte beter geleidt dan lucht, kan bevroren vlees de warmte uit het water sneller absorberen, wat resulteert in een sneller ontdooiproces.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.