Je baby. Je zit nu in de 9e week van je zwangerschap en je kleine besje is nu uitgegroeid tot een framboosje. Hij is ongeveer 1,5 centimeter lang en weegt zo'n twee gram.
9 weken zwanger: je kindje heeft nu de grootte van een framboos en het gezichtje krijgt steeds neer vorm. Je ziet nu het puntje van zijn/haar neus en de oogleden (al kunnen deze nog niet gesloten worden) en je kindje heeft nu vingers en tenen. De plekken waar de ellebogen en knieën komen, zijn nu ook goed te zien!
Je baby begint al met bewegen als hij nog maar 7 weken oud is. Stel je voor: zo groot als een bosbes en dan al bewegen! Bij 9 weken is je baby zo groot als een dadel maar toch kan het de armen en benen al los van het lichaam bewegen en ook de hik krijgen. Hier voel je waarschijnlijk nog helemaal niks van.
Rond 8-9 weken is de eerste echo. De vroege echo is bedoeld om de onrust en onzekerheid een beetje weg te nemen. Er wordt gekeken of er een vruchtje te zien is, of het hartje klopt en of het mooi in de baarmoeder zit. De termijnecho heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen.
10 weken zwanger: in week 10 zit je in het eerste trimester van je zwangerschap van je zwangerschap groeit je kindje snel. Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats.
Wanneer je 9 weken zwanger bent, is je baarmoeder bijna zo groot als een grapefruit. Het is normaal als je buikpijn hebt of menstruatie-achtige pijn. Vraag je arts om advies als je bloedverlies hebt. Ook wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met je verloskundige.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen. Hier wordt dan geen verder onderzoek naar gedaan.
Iedere vrouw die zwanger is denkt weleens aan het krijgen van een miskraam. Als je in week 9 zit van je zwangerschap, dan is de kans net zo groot als in week 7 en 8, namelijk ongeveer 9 a 10%.
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.
Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Het hoofdje van je baby is steeds meer ontwikkeld en de oortjes beginnen nu ook te groeien. De teentjes en vingertjes beginnen ook steeds meer zichtbaar te worden en de vitale organen van je baby (hart, hersenen, nieren, lever en longen) zijn zich ook aan het ontwikkelen.
Je baby vind alle voorwerpen ontzettend interessant en stopt dan ook alles wat voor het grijpen ligt in zijn mond. Dat wordt dus goed opletten en geen kleine voorwerpen laten rondslingeren. Voordat je het weet heeft je baby ze te pakken.
Het doen van isometrische oefeningen wordt in sommige richtlijnen ook sterk afgeraden. Met andere woorden: houd je adem niet in tijdens het sporten. Blijf altijd ademen. Denk bijvoorbeeld aan een plank of een hollow body hold of een zware squat.
Bandenpijn is een stekende pijn die kan uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Als de echoscopist een goed ontwikkelde foetus en een kloppend hartje ziet, dan weten we dat de kans op een miskraam daalt. De kans op een miskraam voor een echo is 10% (voor de gehele populatie), na een goede echo nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur).
Persoonsgegevens van de vader; Medische gegevens, o.a. gewicht, lengte, operaties, ziektes, allergieën enz. Ook willen we graag weten of je de waterpokken hebt gehad en of je zelf bent ingeënt; Familie gegevens; Zijn er aangeboren (erfelijke) afwijkingen bij ouders of broers/zussen? (vraag dit evt alvast na);
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Zonder een tijdige reanimatie kan een omkeerbare hartstilstand in enkele minuten tot een onomkeerbare hersendood leiden. Tijdige reanimatie kan in veel gevallen de pompfunctie van het hart herstellen zonder ernstige schade aan de hersenen.
12 weken zwanger (3 maanden)
“Uit de grotere studies is niet gebleken dat er een verband is tussen het moment van de conceptie, en het geslacht van het kind: er raken nog steeds evenveel vrouwen zwanger van een jongetje als van een meisje. Ook je dieet, slaapritme of –houding aanpassen lijkt geen effect te hebben op het geslacht van je baby.
Een pretecho kun je al laten maken vanaf 13 weken. Het kan zijn dat dit nog te vroeg is om het geslacht van je baby te kunnen bepalen. Het geslacht kan het beste bepaald worden rond de 16 weken. De betrouwbaarheid van een pretecho omhoog naarmate je meer weken zwanger bent.