Na het stopzetten van een feitelijke samenwoning of wettelijke samenwoning ben je op basis van de wet niet verplicht alimentatie te betalen aan je ex-partner, zelfs niet als die behoeftig is.
Elke ouder is verplicht bij te dragen tot de onderhouds-, gezondheids-, toezichts-, opvoedings- opleidings- en ontplooiingskosten van zijn kinderen. Om het bedrag van het onderhoudsgeld vast te stellen moet het bedrag worden berekend van de gecumuleerde inkomsten en van de kostenvoor het kind.
Hierbij gaat het om partneralimentatie. De partner met de meeste draagkracht is verplicht alimentatie te betalen aan de partner met de minste draagkracht, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan. Naast partneralimentatie is ook kinderalimentatie verplicht.
Nooit langer dan de duur van het huwelijk is onderhoudsgeld verschuldigd. Een alimentatie na echtscheiding mag geen “win-for-life” zijn. Enkel in buitengewone omstandigheden (bv. ernstige ziekte) kan worden verlengd.
U hebt recht op onderhoudsgeld (geld dat uw ex-partner u moet betalen om in uw levensbehoeften en/of die van uw kind(eren) te voorzien), maar uw ex-partner betaalt het niet? Dan kunt u een aanvraag tot tussenkomst indienen bij de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO).
Soorten alimentatie
Er bestaan twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Als je minderjarige kinderen hebt, is kinderalimentatie verplicht. Over partneralimentatie maken jij en je ex-partner samen afspraken.
Je moet partneralimentatie betalen wanneer je ex-partner niet of nauwelijks inkomen heeft en jij wél. Bijvoorbeeld omdat hij/zij geen eigen baan heeft en al die tijd voor de kinderen heeft gezorgd.
Als alimentatiegerechtigde heb uw recht op een redelijke financiële ondersteuning van uw ex-partner. Dit geldt niet alleen voor partneralimentatie, maar ook voor kinderalimentatie. Als uw ex-partner weigert te betalen, kun uw juridische stappen ondernemen om deze rechten af te dwingen.
60% van het netto gezinsinkomen, het inkomen ten tijde van jullie huwelijks/geregistreerd partnerschap, minus de kosten van jullie kinderen. De behoefte wordt voor zover er voldoende draagkracht is voldaan door de alimentatiebetaler.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Zijn jullie langer dan vijf jaar met elkaar getrouwd of hebben jullie samen kinderen, dan geldt de maximale termijn van 12 jaar. Na deze 12 jaar stopt de alimentatieplicht en kun je gewoon stoppen met betalen. Gaat de ex in de tussentijd samenwonen, dan komt daarmee ook het recht op partneralimentatie te vervallen.
Hoe voorkom ik dat ik (teveel) partneralimentatie betaal? Uw ex-partner en u kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie, eventueel met hulp van een advocaat of mediator. Daarbij kunt u er rekening mee houden dat u niet te veel partneralimentatie gaat betalen.
Van partneralimentatie kan men afstand doen. Men kan afspreken dat men geen bijdrage nodig heeft omdat men bijvoorbeeld in het eigen levensonderhoud kan voorzien met het eigen inkomen of vermogen. Ook kan het voorkomen dat na betaling van kinderalimentatie er geen ruimte meer is om ook partneralimentatie te betalen.
Alimentatie wordt in ons land ook 'onderhoudsgeld' genoemd. Het komt erop neer dat u na de scheiding nog verplicht bent om financieel voor de kinderen te zorgen. Volgens de wet moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van opvoeding, opleiding en huisvesting. In dit geval spreken we van kinderalimentatie.
Er bestaat geen vaste berekeningswijze.Er wordt uiteraard gekeken naar de belastingaangiften, loonbrieven, enz.Elke ouder moet bijdragen volgens zijn levensstandaard (middelen).
De rechtspraak definieert de zware fout ex artikel 301, § 2, tweede lid BW als een ernstige, zwaarwichtige, eenmalige of opeenvolgende tekortkoming door een echtgenoot, die aan de basis ligt van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Wat was het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk? De partner die behoefte heeft aan alimentatie heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen zoals dat gold tijdens het huwelijk. Er wordt dus gekeken naar de financiële welstand van partijen tijdens het huwelijk.
U betaalt partneralimentatie wanneer u ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Dit kan dus ook voor u gelden en dan bent u degene die recht heeft op partneralimentatie. U moet hier samen afspraken over maken deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.
Je bent verplicht om partneralimentatie te betalen als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Uw ex-partner betaalt de kinderalimentatie of partneralimentatie niet. Dan kunt u hulp vragen aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO kan de alimentatie voor u innen.
Als hoofregel geldt dat de duur van de partneralimentatieverplichting naar wettelijke maatstaven de helft van de duur van het huwelijk is, met een maximum van 5 jaar, tenzij er kinderen zijn jonger dan 12 jaar. Dan eindigt de partneralimentatie in principe niet vóór het jongste kind de 12 jarige leeftijd heeft bereikt.
Na de scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen of kunnen deze in bedrag verhoogd worden.Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. Het is fijn dat je na de scheiding financiële ondersteuning kunt krijgen.
Soms betaalt uw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Het LBIO of een deurwaarder kan u dan helpen.Meestal heeft u hiervoor een uitspraak van de rechter over de alimentatie nodig. Het LBIO kan ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont.