Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM). De grenswaarde of het hoogste niveau aan CO2 waarvan verondersteld wordt dat het niet gevaarlijk is voor een gezonde volwassene tijdens een werkdag, bedraagt (5,000 PPM).
Een goede binnenlucht draagt bij tot onze gezondheid en ons welzijn. Daarom wordt aanbevolen een CO2-meter te gebruiken in ruimten waar publiek aanwezig is. Het CO2-gehalte van de lucht mag, idealiter, niet hoger zijn dan 900 ppm en mag in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Tot ongeveer 800 ppm (parts per million) CO2 spreekt men van een goede luchtkwaliteit om te slapen.
CO2-niveau indicatie
Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken.
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
Gevolgen van CO2 in de verblijfsomgeving
Om de hoeveelheid CO2 in een ruimte te reduceren is een continue gewaarborgde toevoer van verse lucht, ventilatie, noodzakelijk. Bij afwezigheid van ventilatie ontstaan er aspecifieke klachten als “bedompte lucht”, “benauwde atmosfeer” of “onfrisse lucht”.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht. 400 + 726 = 1.126 PPM, dus ruim boven de grens van 1.000 PPM.
CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer.
Het natuurlijk CO-gehalte in de omgevingslucht bedraagt ongeveer 0,2 ppm (parts pro million).
Inademing van hogere concentraties koolzuur (8-15 volumeprocenten) kan zware hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken en kan vervolgens leiden tot bewusteloosheid als men niet naar de buitenlucht wordt verplaatst. Te lange blootstelling aan hoge concentraties koolzuur kan uiteindelijk verstikking veroorzaken.
Elk klaslokaal moet voorzien zijn van één CO2-meter. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 PPM.
Zuurstof wordt omgezet in CO2. Wat velen niet realiseren is dat een CV-installatie, gashaard, houtkachel, geiser, gasfornuis en openhaard véél zuurstof verbruiken en CO2 produceren als gevolg van het verbrandingsproces.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
Zet de sensor op een tafel of kast, tegen de muur of midden in de ruimte. Zet de sensor niet naast een deur of raam of toevoer van het ventilatiesysteem. Zorg dat de meter veilig staat, zodat deze niet omvalt of er niet op gemorst kan worden. Adem niet uit vlakbij de sensor; dit kan de meting beïnvloeden.
CO2 invloed op het lichaam
Doordat CO2 wordt ingeademd, stijgt de CO2-concentratie in het bloed. Het bloed wordt hierdoor zuurder en bevat minder zuurstof. Dit zou ervoor zorgen dat het minder goed lukt om complexe hersentaken uit te voeren, waardoor het concentratievermogen afneemt.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Als onvoldoende wordt geademd, loopt het koolzuurgehalte in het bloed te hoog op. Dit kan de oorzaak zijn van een aantal klachten als hoofdpijn bij het wakker worden, nachtmerries en spontane benauwdheid 's nachts, sufheid, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen.
De opname en afgifte van CO2 door vegetatie op het land is jaarlijks zo'n 120 GtC, terwijl de stroom CO2 van en naar de oceanen ongeveer 70 GtC bedraagt. Door deze sterke uitwisseling blijft een CO2 molecuul gemiddeld slechts 3 jaar in de atmosfeer.
Parts per million (ppm) oftewel delen per miljoen is een maat voor concentratie. Een concentratie van 1 ppm geeft aan dat er één deel van een product is op een totaal van een miljoen delen, meestal uitgedrukt in massa. Eén ppm is duizend keer zo klein als één promille.
Parts per million (PPM) of in deeltjes per miljoen is een maat voor concentratie.