E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval.
Ga na waar er bij u in de buurt een afvalbrengstation of een milieustraat is. Hier kunt u onder meer elektrische apparaten wegbrengen.
Wat betekent WEEE, AEEA, e-waste? WEEE staat voor Waste of Electrical and Electronic Equipment. In het Nederlands is dat AEEA: afgedankte elektrische en elektronische apparaten. In de spreektaal e-waste: elektronisch afval.
De overheid zamelt elektrische apparaten in om ze te recyclen en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart grondstoffen, zorgt voor minder afval en voorkomt dat gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen. Het verwerkingsbedrijf verwerkt de apparaten op de beste manier.
Grote toename in hoeveelheid afval
In 2022 bedroeg de hoeveelheid elektrisch en elektronisch afval (AEEA), inclusief de export van gebruikte apparaten dat in Nederland is vrijgekomen 21 kg per inwoner (oftewel 373 miljoen kg) (NWR, 2022). In 1995 bedroeg dit nog 10,4 kg per inwoner (ofwel 161 miljoen kg) (CBS, 2017).
In Europa belandt jaarlijks tot 1,4 kg e-waste per inwoner in de vuilnisbak. Bovendien worden kleine apparaten gemakkelijk opgeborgen in kasten, garages, kelders en zolders en snel vergeten. In een gemiddeld Europees huishouden wordt tot 5 kg e-apparaten per persoon op deze manier opgeborgen.
Naar een toekomst zonder wegwerpproducten
Niet alleen de productie van deze producten zorgt voor een enorm verlies aan kostbare grondstoffen en energie, maar ook de verwerking van al dat afval. Bovendien belandt een groot deel van deze wegwerpproducten niet op de afvalberg, maar in onze zeeën, oceanen en vrije natuur.
Op internet zijn diverse websites te vinden die geld bieden voor uw oude elektronische apparatuur. Rebuy.nl geeft bijvoorbeeld tussen de 80 – 250 euro voor uw oude iPad en rond de 100 – 300 euro voor een smartphone van twee jaar oud afhankelijk van zijn staat.
"Elk jaar worden er wereldwijd 2 miljard toestellen verkocht en daarvan wordt een kwart op een efficiënte, nette manier gerecycled", zegt De Kluijver. Dat betekent dat er jaarlijks 1,5 miljard toestellen op de vuilnisbelt belanden of worden verbrand.
Door te recyclen, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om nieuwe materialen te produceren. Dit is goed voor het milieu, want het zorgt voor minder CO2 uitstoot (minder verbranding van restafval), minder verbruik van fossiele brandstoffen en het zorgt voor het behoud van bossen en natuur.
In deze blog lichten we recycling en circulariteit uit als onderdelen van duurzaamheid. Een duurzaam product heeft een lange levensduur óf is geproduceerd op een wijze waarop het milieu zo min mogelijk is belast. Recyclebaar en circulair vallen beide onder duurzaam.
De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.
Alle elektrische apparaten die werken op stroom, batterijen of een accu kunnen worden ingeleverd voor recycling. Enkele voorbeelden van kleine elektrische apparaten zijn laptops, strijkijzers, airfryers, radio's, smartphones.
Een elektrisch apparaat is een apparaat dat werkt door middel van elektrische energie. Het apparaat kan deze elektrische energie verkrijgen vanuit het lichtnet, door batterijen of door het zelf op te wekken middels een voltaische cel.
Waar laat ik een elektrisch apparaat? Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten.
Met een klein compost- of gft-bakje op het aanrecht, maak je het afval scheiden in de keuken gemakkelijker. Verzamel etensresten en schillen in het bakje en als het vol is, gooi je het leeg in de groene kliko of een container in de wijk.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Neem bijvoorbeeld een moederbord van een computer. In moderne moederborden zit per 1.000 kg ongeveer 60 tot 100 gram goud.Bij oude moederborden, van meer dan 20 jaar oud, bevatten 140 tot 200 gram goud per 1.000 kg.
In veel winkels kun je je oude apparaten gratis inleveren wanneer je een nieuw soortgelijk apparaat koopt. Soms is het dan zelfs zo dat je korting krijg op je nieuwe product. Als je het nieuwe apparaat bij jou thuis laat bezorgen, dan kan de bezorgdienst het oude apparaat vaak ook meenemen.
Heb je een enkel klein apparaat? Bij veel groothandels staan Wecycle inleverbakken. Ook kan je enkele, kleine apparaten naar je lokale milieustraat brengen.
Wat is Zero Waste? Letterlijk vertaald betekent zero waste 'geen afval'. Het doel van zero waste is om geen, of in elk geval zo min mogelijk, afval te creëren. Producten worden dus opnieuw gebruikt of gerecycled in plaats van weggegooid.
Afval kan alleen worden hergebruikt als het zuiver is
Afval kan alleen worden gerecycled of hergebruikt als het zuiver is. Dat houdt in dat alle afvalsoorten daadwerkelijk los van elkaar moeten worden aangeboden. Zo mag er bijvoorbeeld geen glas bij het papier zitten. Daarnaast moet het afval ook relatief schoon zijn.