Hoewel de termen door elkaar worden gebruikt, zijn er verschillen tussen desinfectie en sterilisatie. Door te desinfecteren worden bijna 100% van de virussen en bacteriën op oppervlakken verwijderd, terwijl sterilisatie alle virussen, bacteriën, schimmels en bacteriële sporen op een voorwerp doodt.
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken. Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
Een stoel kan bijvoorbeeld onder de bacteriën zitten, maar zolang deze niet besmeurd is met vuil, vlekken of andere troep kan deze toch ''schoon'' genoemd worden. Reinigen gaat echter een stap verder. Een gereinigd voorwerp is dan ook niet enkel schoon, maar ook hygiënisch.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
Reinigen (ook wel schoonmaken, onder de rivieren poetsen of, in België kuisen genoemd) is het verwijderen van vuil uit de huiselijke omgeving of de openbare ruimte. Dit dient de algemene hygiëne en zorgt ervoor dat de ruimtes leefbaar blijven.
Onder sterilisatie wordt verstaan een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of inactiveert zodanig dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.
Twee belangrijke regels. Er zijn twee regels die je tijdens het schoonmaken moet onthouden en dat is de volgorde waarin je schoonmaakt: Werk van schoon naar vies: Begin in je woning met de minst vieze dingen of gedeeltes, bijvoorbeeld de woonkamer. Werk daarna richting de keuken en doe als laatste de wc.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Steriliseren (Latijn: sterilis = onvruchtbaar) is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en sporen, en onschadelijk maken van virussen, op of in allerlei materialen of stoffen.
Wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest, bestaat er ook de kans dat geïnfecteerde druppelsop oppervlakken in de ruimte landen. De micro-organismen die in deze druppels gevonden kunnen worden hechten zich vervolgens aan harde of zachte oppervlakken.
Wat is hygiënisch schoonmaken? 'In vuil bevinden zich micro-organismen. Door goed schoon te maken, voorkom je dat deze zich verspreiden en vermeerderen. Meestal volstaat reinigen om vuil en micro-organismen te verwijderen.
Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Spoel de wond goed schoon. Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Sterilisatie door middel van verhitting
Een andere manier van desinfecteren is sterilisatie. Dit gebeurt door middel van verhitting. Het zijn vaak medische gereedschappen die gesteriliseerd worden. Maar ook kappersscharen en tatoeëer-materiaal worden vaak (bij voorkeur) gesteriliseerd.
Het desinfecteren van de huid voorafgaand aan een s.c. of i.m. injectie bij chirurgische patiënten helpt niet om infecties te voorkomen, en is dan ook niet aanbevolen.
Gebruik bij voorkeur een desinfecterende wasmachine voor het reinigen van instrumentarium. Desinfecterende wasmachines reinigen en desinfecteren het instrumentarium in één gang. Bijkomend voordeel van een desinfecterende wasmachine is dat het risico op besmetting van medewerkers wordt verkleind.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. Sterilisatie van de vrouw wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik.
Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Daarom zijn gesteriliseerde producten lang houdbaar en kan je het buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren.
Gesteriliseerd instrumentarium dat verpakt in laminaatzakjes wordt bewaard, is in onbeschadigde en droge verpakking één maand houdbaar.