Het gebruik van de dr. titel door artsen, huisartsen en specialisten die niet gepromoveerd zijn is niet correct en in Nederland zelfs verboden, omdat dit het bezitten van de beschermde graad van doctor suggereert. Om doctor te kunnen worden moet men eerst een doctoraalexamen hebben behaald als drs.
Er wordt verschil gemaakt tussen Nederlandse titels zoals drs.voor doctorandus en internationale titels, zoals MSc. Beide titels hebben dezelfde waarde. Je mag in Nederland kiezen of je de Nederlandse of de vernieuwde internationale titel gebruikt.
Omdat dokter ook de aanspreektitel is van een arts, is dokter iets informeler, iets meer spreektaal dan arts. Bij arts ligt het accent op het beroep, bij dokter op de persoon die het beroep uitoefent.
Titels na een universitaire opleiding
na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.); na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).
dr. Hoogste universitaire titel; te verkrijgen door het doen van promotie-onderzoek. Een eredoctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek.
Hoewel MD geen geregistreerde graad is in Nederland, mag er – mits er geen sprake is van misleiding – gebruik van gemaakt worden. Kortom, een basisarts mag kiezen tussen de titel doctorandus, de graad master of science of de graad medical doctor. Dubbel gebruik van titels en graden is niet toegestaan.
Doctor in de wetenschap. De internationale term hiervoor is PhD, Doctor of Philosophy.
Arts worden
In Nederland is arts een beschermde titel die je pas kan verkrijgen na het succesvol afronden van de universitaire opleiding Geneeskunde en het afleggen van het artsexamen.
Het woord dokteres staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Om arts te worden moet je de bachelor en master geneeskunde afronden. Door het afronden van de master krijg je de titel Master of Science, MSc. Je mag echter alleen de titel “arts” dragen als je bent ingeschreven in het BIG-register, wat pas kan als je je master geneeskunde hebt afgerond.
Traditioneel hoort daar de afgekorte titel dr. bij. Sinds 2002 is de titel officieel D (achter de naam in plaats van ervoor), maar vaak wordt voor het internationaal gebruikelijke PhD gekozen óf nog steeds voor dr.: dr.
wat verdient een basisarts? Als fulltime basisarts verdien je gemiddeld tussen de 3.892 en 5.115 euro bruto per maand. Per jaar is dat 54.036 euro bruto.
Uit onderzoek van Loonwijzer blijkt dat in de zorg vooral medisch specialisten en huisartsen een relatief hoog salaris verdienen, tussen de 28 en 31 euro mediaan per uur.
Het salaris voor een basisarts zal netto gemiddeld op €3.000,- per maand uitkomen.
Professor (afkorting: Prof.) is in Nederland de aanspreektitel voor een hoogleraar, terwijl het in Vlaanderen de aanspreektitel is van ieder die aan een academische instelling (universiteit of hogeschool) doceert.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
De aanspreking
Als je die kent, vermeld dan de academische titel ('prof.' of 'dr.') plus de achternaam. Is de academische titel niet duidelijk en ken je enkel de voor- en achternaam, spreek die persoon dan aan met 'heer' of 'mevrouw' plus achternaam.
Deze taaladviseur zegt 'tan-darts' van huis uit. Net als 'aar-dappel'. Als van oorsprong Utrechter spreek ik het inderdaad uit als tan-darts. Overigens net als aar-dappel.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.