d.w.z. deugdelijk zijn, iets beteekenen, helpen, in de uitdrukking: dat (bijv.
Laat ik beginnen met te zeggen dat als je uit hetzelfde hout gesneden bent, je op zowel fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en praktisch vlak ervaart dat het klopt, dat het stroomt, en dat er geen terugkerend gedoe ontstaat. Kortom: dat je in het NU op dezelfde golflengte zit.
d.w.z. niet ieder is voor een bepaald doel geschikt; men kan voor iets niet iedereen gebruiken; alle grond is geen akkergrond (Harreb.
Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen ('de belangrijkste dingen gaan vóór'). De laatste loodjes wegen het zwaarst.
Ergens de hand voor in het vuur steken.
Ergens heilig van overtuigd zijn, heel erg zeker weten dat het zo is.
d.w.z. het werk flink aanpakken, het tegengestelde van met de handen in de mouw staan (zie Sart.
Zich in de eigen voet schieten. Zichzelf benadelen. Reageren met de voeten. Door ergens weg te gaan, weg te blijven of niet meer terug te keren, aangeven dat men niet tevreden is.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Ook kent de Nederlandse taal het spreekwoord wie niet waagt, die niet wint: wie niets onderneemt, slaagt ook nergens in. Dit spreekwoord kent sinds de 20e eeuw ook een variant met een seksuele connotatie: wie niet waagt blijft maagd.
Als waarheid een kwestie van smaak wordt.
"Hij is uit zijn lood geslagen"
Wanneer "alles in het lood staat", is alles in orde (ook figuurlijk). Is b.v. een balk "uit het lood geslagen" dan is er daarentegen iets mis. De tweede uitdrukking wordt figuurlijk gezegd van iemand die de kluts kwijt is.
Wat betekent van dik hout zaagt men planken en waar komt deze uitdrukking vandaan? Van dik hout zaagt men planken wil meestal zeggen dat er ergens weliswaar hard wordt gewerkt, maar niet bepaald netjes en precies. Het kan ook betekenen dat iemand flink op zijn donder of zelfs een pak slaag krijgt.
Het is buigen of barsten. Je moet kiezen tussen meegeven of kapotgaan.
d.w.z.: niets te eten hebben, armoede lijden. Vgl.
In het taalgebruik nemen uitdrukkingen en spreekwoorden een belangrijke plaats in. Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen.En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
- Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. = Liever een beetje dan helemaal niets.
De uitdrukking iets wikken en wegen, of: na lang wikken en wegen, betekent dat je na lang nadenken over een kwestie een besluit hebt genomen. Dit besluit is goed doordacht, waarbij vaak alle voors en tegens zijn afgewogen. Pas na heel goed nadenken, hak je de knoop door en neem je een besluit.
Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten.Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.
Want die is net ietsje zwaarder dan water, dat is precies één gram per cm3. Detail voor de liefhebbers: tien tot vijftien procent van je ontlasting is lichter dan water en drijft dus wel.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening.
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
Van Dale plaatst beide uitdrukkingen op één lijn: het is op een oor of haar na gevild 'het is nu bijna klaar, gebeurd, achter de rug'.
De wijn staat voor gerechtigheid terwijl het water symbool is voor barmhartigheid.Daarover wordt een zegen gesproken waarna men verder gaat met handen wassen en een zegen over het brood. Hiervandaan komt dus water bij de wijn doen, een oeroud symbolisch begrip.
Het is een teken dat staat voor overwinning en vrede en wordt in Westerse landen veelal gebruikt bij demonstraties. Ook laten inwoners van Oost-Aziatische landen regelmatig een peace-teken zien als er een foto wordt gemaakt.
Wordt vaak vergeleken met het opsteken van de middelvinger. Vrede; het teken kan in de Verenigde Staten altijd voor vrede worden gebruikt, ongeacht welke kant van de hand naar iemand wordt gericht. Vagina – hierbij wordt het teken tegen de mond gemaakt om orale seks aan te duiden.