Let op: om kwark te kunnen maken van Yoghurt.nl heb je een notenmelkzak nodig. Kwark starterculturen voor ten minste 50 bereidingen. De zelfgemaakte kwark heeft een pure en romige smaak en heeft een aangename lobbige structuur. Heerlijk als dessert of bijvoorbeeld bij het ontbijt!
Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.
Kwark is heel eenvoudig zelf te maken. Kwark wordt gemaakt van melk, dat kan van koemelk maar ook van geiten- of schapenmelk. Het vetpercentage van de kwark hangt af van het vetpercentage van de melk. Je hebt anderhalve liter melk en 0,75 liter karnemelk nodig.
Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt de melk ingedikt. Hiervoor wordt stremsel gebruikt of melkzuurbacteriën die de melk laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een dik vloeibaar, friszuur en romig product overblijft.
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
Het grootste verschil tussen kwark en yoghurt is dat kwark wordt gemaakt van gestremde melk. Dit is op dezelfde manier waarop kaas wordt gemaakt. Yoghurt daarentegen wordt gemaakt van melk die niet gestremd is. Kwark en yoghurt zijn dus twee verschillende producten.
Silken tofu
Verkrijgbaar bij biowinkels en een must in de vegan keuken. Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in een frambozenmousse.
Kwark is een betere bron voor eiwit dan yoghurt: er zit simpelweg meer eiwit in kwark. Voor de groei en het herstel van spieren is kwark dus een iets betere keuze. Wel krijg je door eiwit eerder een vol gevoel.
Kwark en yoghurt worden allebei van melk gemaakt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk ingedikt (stremming) en vervolgens uitgelekt, wat overblijft is kwark.
Als je wilt afvallen, lijken magere yoghurt en magere kwark de beste keuze omdat daarin minder calorieën zitten. Toch kunnen volle varianten voor sommigen een betere keuze zijn. Volle zuivel geeft meer en langer verzadiging, zodat je na een ontbijt met zuivel niet halverwege de ochtend weer trek hebt.
Het eiwitgehalte in kwark varieert onderling ook wat en dat heeft er mee te maken of je volle, halfvolle of magere melk gebruikt. Hoe magerder de melk, des te meer eiwitten er in de kwark zitten. Om ongeveer 400 ml kwark te maken heb je 1 liter melk nodig, ongeacht of dit volle of magere melk is.
De groeiende kaasconsumptie doet de afname van melk en andere melkproducten (meer dan) teniet. Voor elke kilo kaas is namelijk ongeveer tien liter melk nodig; voor een kilo kwark zo'n drie liter. Hilhorst: “Dit is een zorgelijke trend.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt.Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
Skyr. Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Naast eiwitten bevat zowel yoghurt als kwark calcium en vitamine B2 en B12. In yoghurt zit in verhouding iets meer calcium dan in kwark, maar in allebei zijn de vitamine B2 en B12 evenveel aanwezig. Deze vitamine zijn essentieel voor de energiestofwisseling en aanmaak van rode bloedcellen.
Kwark is net als hangop een geconcentreerd product, gemaakt door karnemelk of zure melk te laten uitlek- ken.Dan gaat de wei eruit en er blijft een eiwitrijke substantie over. Yoghurt is een vorm van gezuurde melk, niet ingedikt of uit- gelekt, dus die heeft in verhouding een lager eiwitgehalte dan kwark.
Verschillend per land
Oostenrijkers noemen het pot kaas, in Estland is het schuimende melk, in Frankrijk verse of witte kaas en de Belgen gaan prat op platte kaas. Er bestaan veel namen voor kwark, omdat het per land weer net even anders is.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Kwark met havermout is niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook een gezonde keuze die je dag een vliegende start geeft. Met zijn eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen is het een ideale brandstof om je lichaam en geest te voeden.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Samengevat: Van deze drie opties is magere kwark de beste keuze! Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'.