De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement.De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen. In dit artikel een korte uitleg over de juiste verhoudingen voor het samenstellen van voegmortel.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Voegspecie maak je aan met een verhouding van 4 zand en 1 cement. Tip: Laat de voegmortel een paar minuten staan voordat je het gebruikt, zodat het voegsel goed kan binden.
Voegzand als basis voor voegcement
Ze zijn ideaal als basis voor voegcement om de voegen tussen je klinkers of tegels op te vullen. Voegcement heeft ook een blijvend effect in tegenstelling tot wit zand en is meestal ook onkruidwerend en insectenvrij. Zo krijg je een weersbestendig eindresultaat.
Portland-composietcement wordt gebruikt voor de aanmaak van betonmortel alsook metsel- en voegspecie. Dit type cement heeft een grijze kleur en heeft slechts een sterkteklasse 32,5.
Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel. Meng met een truweel de ingrediënten en het water in een mortelkuip. De voegmortel is goed gemengd als hij plakt en een beetje korrelig aanvoelt. Om te testen of de voegmortel klaar is, neem je er een beetje van in je hand.
Er zijn een paar dingen belangrijk bij het voegen: Nooit verwerken onder de 5 graden. De voegbreedte moet minimaal 5 mm breed zijn. De voegbreedte moet minimaal 30 mm diep zijn.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Terras voegen met cement
Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen. Bleekmiddel zal langzaam invreten op de voegen. Iets wat op langere termijn erg ongewenst is. Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel.
Dit is een behoorlijke klus. Doet u het echter niet dan kan het een dure klus worden, want vocht zal de binnenmuren aantasten, schimmelvorming bewerkstelligen en plamuur en behang laat los. De buitenmuren op zijn tijd nieuw voegen is dus geen luxe, maar noodzaak.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel op, waardoor hij beter kan uitharden).
Voegen repareren met kalk, zoals luchtkalk en putkalk, en (natuurlijk) hydraulische kalk hebben belangrijke voordelen ten opzichte van mortels die gemaakt zijn van cement. Ze zijn over het algemeen zachter en poreuzer, waardoor het vocht uit de voegen kan verdampen in plaats van uit de steen.
ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Houd over het algemeen een minimale voegbreedte van 2 mm voor wanden en 3 mm voor vloeren aan.
De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan. Houdt er ook rekening mee dat lijm minimaal 2 uur moet drogen voordat je over de vloer mag lopen.
Het is echter af te raden om azijn of citroen als schoonmaakmiddel voor voegen te gebruiken. Azijn is veel te zuur en zorgt ervoor dat voegen poreus worden. Hierdoor gaan de voegen brokkelen en gaat er juist sneller viezigheid in zitten. Hetzelfde geldt voor baksoda.
Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief.
Voor het voegen van een terras of wandelpad is Varistone ML Aqua het meest geschikt. Voor keramische tegels van 2 cm dik kun je Varistone ZC gebruiken en voor het voegen van een oprit heb je voegmortel nodig die speciaal geschikt is voor zware belasting.
Beamix zand cement is voor te metselen en grovere samenstelling en is niet geschikt om te voegen.
25 kg geeft 12 liter voegspecie. Aantal stenen per m2 Verbruik per m2 voeg 10 mm. Verbruik per m2 voeg 12 mm. Indien droog opgeslagen in een gesloten plastic verpakking is de Cebo Voegmortel houdbaar en chromaatarm tot 18 maanden na productiedatum.
Let op dat je niet te veel water gebruikt, het is namelijk niet de bedoeling dat dit direct weer weg loopt. Drogen en uitharden Nu is het tijd om de voegen te laten drogen, zodat het voegmiddel kan uitharden. Let op dat hier minimaal 24 tot 48 uur voor nodig is, mits het oppervlak niet wordt blootgesteld aan water.