Ontvang je kinderalimentatie en ga je samenwonen, dan verandert er niets. Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie.
De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van jouw inkomen, dat van je ex-partner en van het inkomen toen jullie samen waren. Als er iets verandert in jullie situatie kan dit leiden tot aanpassing van de kinderalimentatie. Ook veranderingen van overheidsregels kunnen gevolgen hebben.
Het inkomen van de nieuwe partner gaat dus niet ineens een rol spelen. Dat inkomen is voor de berekening van de kinderalimentatie in beginsel niet van belang. Wel kan de situatie zich voordoen dat als gevolg van de samenwoning de moeder minder kind gebonden budget ontvangt.
Uw verplichting om partneralimentatie te betalen stopt als uw ex-partner:trouwt. een geregistreerd partnerschap aangaat. gaat samenwonen.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind of de kinderen en de draagkracht van degene die de kinderalimentatie moet gaan betalen. Er wordt eerst gekeken wat het kind of de kinderen in financiële zin nodig zouden hebben, de zogenaamde behoefte.
In principe vallen alle kosten van jullie kinderen onder de alimentatie. De verzorgende ouder zal dus de meeste kosten voor de kinderen moeten betalen vanuit de alimentatie. Maar er zijn uitzonderingen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verblijfskosten, verblijfsoverstijgende kosten en buitengewone kosten.
Kinderalimentatie betaler
Betaal je kinderalimentatie en ga je samenwonen, ook dan verandert er niets. Ook in dit geval heeft samenwonen geen enkele invloed. Ga je trouwen of is er een geregistreerd partnerschap, dan kan dit wel van invloed zijn, maar alleen als één van de kinderen bij jou staat ingeschreven.
Het indexeringspercentage voor 2023 bedraagt 3,4%. De Minister voor Rechtsbescherming stelt het indexeringspercentage vast. Het percentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant en de landelijke dagbladen. Meestal gebeurt dat half november.
Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Door samenwonen kan uw toeslag lager worden of stoppen. Dat komt omdat u soms elkaars toeslagpartner of medebewoner wordt. Hierdoor telt het inkomen en vermogen van de andere persoon ook mee.
Om de behoefte van de alimentatieontvanger vast te stellen wordt uitgegaan van een norm van ca.60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van eventuele kinderen. Voor de kinderalimentatie wordt meestal gekeken naar een tabel die speciaal hiervoor door het Nibud ontwikkeld is.
Als u nooit getrouwd bent geweest maar de vader heeft het kind wel erkend dan is hij wettelijk de vader en dus alimentatieplichtig. U moet de alimentatie nog wel door de rechter laten vaststellen. Als de biologische vader uw kind niet heeft erkend dan kunt u zijn onderhoudsplicht laten vaststellen door de rechter.
Je bent verplicht om partneralimentatie te betalen als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.
De hoogte van de kinderalimentatie is grotendeels afhankelijk van de draagkracht van de betalende ouder. Bij het berekenen hiervan wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld woonlasten, schulden uit het huwelijk en andere vaste lasten.
Kan je afzien van kinderalimentatie? Nee, je kan niet afzien van kinderalimentatie. Als jullie minderjarige kinderen hebben tijdens de scheiding kan je niet afspreken geen kinderalimentatie te betalen. Dit mag ook niet wanneer jullie beide geen draagkracht hebben om een betaling te doen.
U kunt naar de rechter om partneralimentatie en/of kinderalimentatie te laten vaststellen, veranderen of stopzetten. Een advocaat is hierbij verplicht.
Lut het niet om de alimentatie in onderling overleg te wijzigen? Dan kan u met een advocaat een verzoek tot wijziging indienen bij de rechtbank. Dit kan bij gewijzigde omstandigheden. Ook kan dat als de alimentatie was vastgesteld op basis van verkeerde of onvolledige gegevens.
Gevolgen kinderalimentatie. In het geval vader gaat samenwonen met een nieuwe partner (met of zonder huwelijk ) verandert er niets met betrekking tot de kinderalimentatie. Er verandert wél iets indien vader gaat samenwonen én trouwen met een partner die kinderen heeft die deel uit gaan maken van het gezin.
Duurzaam samenwonen betekent dat jij en jouw nieuwe partner samen een huishouding voeren. Staan jullie niet op hetzelfde adres ingeschreven, dan is het uiteindelijk aan de betaler om te bewijzen dat er inderdaad sprake is van duurzaam samenwonen.
De alimentatie stopt als de partner die de alimentatie ontvangt: zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven; met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen; overlijdt.
Bijvoorbeeld orthodontie, logopedie, oftalmologie, psychiatrische of psychologische behandeling, kinesitherapie, revalidatie, prothesen en apparaten zoals een bril, beugel, lenzen, orthopedische zolen en schoenen, hoorapparaten, rolstoel.
Toeslagen hebben ook invloed op de alimentatie. Voor het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie, speelt mee hoeveel kosten jullie hebben voor de kinderopvang, na aftrek van de kinderopvangtoeslag. Daarnaast speelt het kindgebonden budget een rol voor het bepalen hoeveel je kan betalen voor de kinderen.
Wanneer je voldoende inkomen of vermogen hebt, dan heb je geen recht op partneralimentatie. Wordt bij de scheiding vastgesteld dat je voldoende eigen vermogen hebt, dan dien je dat in eerste instantie aan te wenden voor je levensonderhoud.