De 'welzijnswet ' (wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk) is de basiswet op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk. Deze wet schept een kader waarin ook de uitvoeringsbesluiten worden genomen.
Een risicoanalyse veronderstelt een multidisciplinaire aanpak en moet dus de zeven welzijnsdomeinen (arbeidsveiligheid, gezondheid, psychosociale aspecten, ergonomie, arbeidshygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaatsen, intern leefmilieu) omvatten.
Artikel 5 van de welzijnswet legt aan de werkgever de algemene verplichting op de nodige maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Hij moet daarbij de preventiebeginselen in acht nemen.
De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ook de "welzijnswet" genoemd, is de basiswet op het vlak van de veiligheid en de gezondheid op het werk. Deze wet schept namelijk een kader op basis waarvan uitvoeringsbesluiten worden genomen.
De werkgever is verantwoordelijk voor het naleven van de welzijnswet.
Welzijn op het werk is een zeer ruim begrip en omvat heel wat verschillende aspecten, zoals: veiligheid op het werk. bescherming van de gezondheid van de werknemer. psychosociale belasting (stress, pesterijen ...)
"Als werkgever ben je altijd verplicht om water aan te bieden aan je werknemers. Dit kan zowel kraantjeswater als flessenwater zijn. Je mag hiervoor je werknemers niets aanrekenen. Of je ook andere dranken moet aanbieden op de werkplaats / werf hangt heel sterk af van de temperatuur en de aard van het werk.
Organisaties die willen profiteren van de voordelen van een gezond personeelsbestand (en hun bedrijfsresultaten willen beschermen) moeten rekening houden met de vijf factoren van welzijn van een medewerker: fysiek, financieel, emotioneel, sociaal en carrière.
Psychosociale risico's op het werk omvatten professionele risico's die de werknemers psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Ze kunnen ook een impact hebben op de veiligheid op de werkvloer en het goed functioneren van de bedrijven.
Waarom is welzijn op het werk zo belangrijk? Het staat als een paal boven water: medewerkers die zich goed in hun vel voelen zijn productiever, meer gemotiveerd en vertrekken minder snel. Als je investeert in het welzijn en de veiligheid van je werknemers: Toon je je bezorgdheid over je werknemers.
Loonstrookje verplicht
De werkgever moet bij de eerste loonbetaling een specificatie van uw salaris geven, het zogenoemde loonstrookje. U krijgt een nieuwe loonstrook als er iets verandert in uw loon. Of in de inhoudingen zoals premies voor sociale lasten of pensioen. Op het loonstrookje moet een aantal gegevens staan.
Op basis van de risicoanalyse ontwikkelt de werkgever passende preventiemaatregelen om: gevaren te elimineren, schade te voorkomen en. schade te beperken.
Situering van het ARAB
Het ARAB is de bundeling van uitvoeringsbesluiten die tussen 1947 en 1993 tot stand zijn gekomen. Een aantal van deze voorschriften zijn nog van toepassing. Bij de verdere opbouw van de Codex, worden regelmatig delen van het ARAB opgeheven.
Het regelt de betrekkingen tussen de werkgevers en de werknemers. Deze verzameling wetgeving is afgekondigd op 28 april 2017 na een lange herstructurering van de vroegere reglementering, bekend onder de naam ARAB (Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming).
Bij verwijzing naar de codex worden de boeken, titels, hoofdstukken, afdelingen en onderafdelingen geschreven met een kleine letter. Bv. boek I, titel 3, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 3 en niet Boek I, Titel 3, Hoofdstuk II, Afdeling 2, Onderafdeling 3.
Met de methode van de 5 A's (Alertheid, Aanvang, Analyse, Aanbod, Afsluiting) leer je gebruik te maken van de juiste gespreksstructuur in klantenservice. Daarnaast vertellen we hoe je ook inhoudelijk goed voorbereid een klantgespreek aangaat aan de hand van de 4 A's (Analyse, Aanleiding, Aanpak, Afspraak).
Psychosociale risico's worden gedefinieerd als 'de kans dat één of meerdere werknemers psychische schade ondervinden, die al dan niet kan gepaard gaan met lichamelijke schade, ten gevolge van een blootstelling aan de elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden ...
Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).
Dit zijn: de emotionele, intellectuele, werkgerelateerde, fysieke, sociale en geestelijke aspecten. Elk van deze factoren kan ons leven verbeteren of verslechteren, afhankelijk van hoe het er met elk van hen voorstaat, en dat is waarom ze zo belangrijk zijn voor ons welzijn.
Zorg voor welbevinden, goed in je vel zitten, is voor iedereen belangrijk en heeft een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid. Ouderen met een slechtere fysieke gezondheid ervaren minder welbevinden dan gezonde ouderen. Andersom geldt ook dat ouderen die zich goed voelen, fysiek gezonder zijn.
Wat is welzijn? Onder welzijn wordt het lichamelijke en geestelijke welbevinden van mensen verstaan. Hoe we ons voelen, hangt af van tal van factoren. Denk aan woonomgeving, financiële middelen, mobiliteit en de mogelijkheid om een beroep te doen op anderen.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Nee, koffie op het werk is niet verplicht. Het is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Toch is het niet verstandig om als bedrijf de koffiemachine te schrappen. Nederlanders drinken veel koffie, volgens het AD is Nederland zelfs koffieleut kampioen.
Een school is niet verplicht om een eetzaal of een refter te hebben, maar elke school moet wel verplicht een ruimte voorzien waar je in hygiënische omstandigheden kan eten. Dat wordt ook gecontroleerd door de inspectie. Dit kan dus ook bijvoorbeeld in kleine groepjes in de klaslokalen gebeuren.