Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden. De belangrijkste reden is dat iedereen in het openbaar herkenbaar moet zijn en geïdentificeerd moet kunnen worden. Het gaat hierbij dan om een maatregel ter bestrijding van terrorisme.
Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.
Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab - waarbij de ogen nog te zien zijn - dragen.
'Zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun aantrekkelijkheden niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is, en zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen. ' Zo luidt een van de regels in het heilige boek van de moslims, de Koran, over vrouwelijke bedekking.
"Zelfs in de voor moslims heilige stad Mekka is gezichtsbedekking verboden. Je moet Allah met open vizier tegemoet treden." Ook wijst zij erop dat het dragen van een boerka in Tunesië, een moslimland, onlangs ook verboden is.
De boerka in Nederland
De wet verbiedt het dragen van boerka's, niqaabs, integraalhelmen en bivakmutsen en in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Deze gezicht bedekkende kleding mag wel op straat worden gedragen.
Een nikab lijkt op de boerka, omdat dit kledingstuk ook het hele gezicht bedekt. De nikab bedekt alleen niet het hele lichaam, het is alleen een sluier. Daarnaast is het grote verschil dat bij de nikab je ogen zichtbaar zijn.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Zoals uit het voorgaande al kan worden afgeleid, laat het Hof het Franse boerkaverbod in stand, zij het dat een verbod voor het doel van de openbare veiligheid als niet-proportioneel werd gekwalificeerd.
1 Het is verboden om in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, dan wel onherkenbaar maakt.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.
Het beste antwoord. Dat heb ik eens in Egypte gezien : Ze tillen de boerka zover op, dat ze er net met lepel of vork onder kunnen, er op lettend dat het gezicht bedekt blijft. Of ze hun mond dan ook afvegen aan diezelfde boerka, is me ontgaan.
Hijab of ħidjāb (Arabisch: حجاب), bekend als een islamitisch hoofddoek, betekent in het Arabisch "bedekken" (werkwoord) en is gebaseerd op het woord: ħajaba (Arabisch: حجب) dat "zich sluieren, zich bedekken, verbergen of dekking zoeken" betekent. Het woord gebruikt in de Koran voor sluier is: khimār (Arabisch: خمار).
Het argument om de abaya te dragen wordt vaak gebaseerd op een citaat uit de Koran: "O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters, en de gelovige vrouwen, om zichzelf te bedekken met een los kledingstuk. Zo zullen ze worden herkend en zal hun geen kwaad overkomen" (Koran 33:59).
De chador of tsjador (Perzisch: چادر , Châdor) is een Perzisch gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt. Hij wordt met name gedragen door islamitische vrouwen en maakt vrouwelijke vormen onzichtbaar.
Een Nikah is een traditionele islamitische huwelijksceremonie. De Nikah heeft 3 hoofdonderdelen: een man en een vrouw die met elkaar willen trouwen, de getuigen, en een Mahr, oftewel het geschenk dat de bruidegom aan de bruid geeft.
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Fatima: 'Vouw de hoofddoek tot een driehoek en leg deze zo op je hoofd dat de punten links en rechts op gelijke hoogte langs je schouders hangen. Vervolgens kun je de punten kruislings achter je nek langs halen en in een knot vastbinden. ' Of doe het op een meer traditionele manier zodat ook je hals bedekt is.
In Nederland zijn dat maar een paar honderd vrouwen, maar in streng-islamitische landen zijn er veel mensen die dit dragen. In Saudie-Arabië is dit soort kleding zelfs verplicht voor vrouwen.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
Een balaclava voor de hygiëne
Het is natuurlijk een laag tussen de helm en je haar. Als je bijvoorbeeld een helm huurt, is het fijn er een balaclava onder te dragen. Een balaclava zorgt er ook voor dat transpiratievocht wordt afgevoerd en er geen transpiratielucht ontstaat.
Bivakmuts = Een bivakmuts (ook wel balaclava) is een muts die het hele hoofd afdekt, op het gezicht of alleen de ogen na. bivakmutsen kunnen gebruikt worden als bescherming tegen de kou.