Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd.
De tijdzone waar Nederland zich in bevindt is de Central European Time. Deze tijdzone loopt 1 uur achter op de nulmeridiaan. De nulmeridiaan bevindt zich in Greenwich en wordt ook de de Greenwich Mean Time genoemd. Deze loopt nagenoeg gelijk met de Western European Time.
In New York is het dan 04:00. New York loopt 6 uur achter op Central European Time.
Om 02:00 op zaterdag 20 januari in Greenwich Mean Time was het 03:00 in Central European Time. Greenwich Mean Time loopt 1 uur achter op Central European Time.
De standaardtijd UTC zorgt er dus voor dat 12:00 uur UTC altijd min of meer het hoogste punt van de zon in Greenwich representeert. Maar deze conventie is ook handig om te gebruiken buiten Greenwich, daarom zijn er tijdzones uitgevonden.
In Datum & tijd kunt u ervoor kiezen om Windows 10 uw tijd en tijdzone automatisch in te stellen, of u kunt ze handmatig instellen. Als u uw tijd en tijdzone in Windows 10 wilt instellen, gaat u naar Start > Instellingen > Taal tijd & > Datum & tijd.
The Netherlands has two time zones. The country's European mainland, including the capital Amsterdam, observes Central European Time (CET) as standard time. When Daylight Saving Time (DST) is in force, Central European Summer Time (CEST) is observed.
UTC is de mondiaal geaccepteerde standaardtijd en de opvolger van GMT (Greenwich Mean Time); de drie letters staan voor Coordinated Universal Time. Door de tijdzone mee te geven kan lokale tijd worden omgezet naar UTC. De opbouw van de twee domeinen volgt dezelfde conventies, conform ISO 8601.
UTC+1 is de tijdzone voor: Midden-Europese Tijd (MET)
Lokale tijd in Amsterdam
De huidige tijdzone in Amsterdam is Central European Time (CET). Er is op dit moment wintertijd van toepassing in Amsterdam.
België sluit bijgevolg aan bij Centraal Europa en heeft dus Central European Time (CET). Bovendien komt daar, sinds 1977, in de zomer nog een extra uur bij. Wanneer het 13u UTC is, komt dat overeen met 14u wintertijd en 15u zomertijd. Men gebruikt de afkorting CEST (Central European Summer Time).
Time zone info for Brussel
Switched to UTC +1 / Central European Time (CET).
Greenwich Mean Time, afgekort tot GMT (soms incorrect geïnterpreteerd als Greenwich Meridian Time), is de tijdzone waarin onder meer het Verenigd Koninkrijk valt. Oorspronkelijk was GMT de middelbare zonnetijd op de lengtegraad van het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen.
De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit.En in oktober een uur achteruit.
Tijdens de zomermaanden gaan de klokken een uur vooruit naar British Summer Time (BST). Dit gebeurt op hetzelfde momens als het ingaan van de zomertijd in West-Europe, dus het is in Groot-Brittannië altijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België.
Het is op Mauritius 3 uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd. In de zomermaanden bedraagt het tijdsverschil 2 uur.
UTC werd vroeger ook Greenwich Mean Time, GMT, genoemd naar de Koninklijke Observatiepost in Greenwich, in de buurt van Londen. UTC wordt soms ook Z of Zoeloe-tijd genoemd.
Time zone info for Nederland
Switched to UTC +1 / Central European Time (CET).
Tijdsverschil Hawaii
Het grootste tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland is 12 uur. Ga je tijdens onze zomertijd naar Hawaii dan is er 12 uur tijdsverschil met Nederland.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1.Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
Iedere dag op aarde begint officieel op de Line-eilanden in Kiribati, waar men 14 uur voor loopt op UTC, begint 26 uur later op de onbewoonde Amerikaanse eilanden Howland en Baker, die onder een (nautische) tijdzone vallen die 12 uur achter loopt op UTC, en eindigt daar nog eens 24 uur later.
Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
Op Java, Sumatra, West-en Centraal-Kalimantan is het zes uur later dan in Nederland. Op Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan is het zeven uur later en op Papoea en de Molukken is het acht uur later.