Een blauw stroomdraad noemt men ook wel de nuldraad. Een andere benaming voor de stroomdraad is mindraad. Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning.
Er zijn 4 kleuren draden die gebruikt worden bij elektra. Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen. De zwarte schakeldraad en de blanke draad zijn gelijk gebleven.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer.Hier staat altijd spanning op.De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.Hier staat geen spanning op.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad!
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Stroom bestaat uit + en -. In je huis is de plusdraad bruin gekleurd en de - draad blauw. Omdat het gaat om wisselstroom spreken we niet van + en - maar van Live en Neutraal. De bruine is dus Live en de blauwe is de neutraal draad.
Deze draad was voorheen grijs. De aardedraad is de enige draad waar, in normale situaties, nooit spanning op staat. De aardedraad zorgt voor de afvoer van spanning. Hierdoor staan installaties en apparaten niet onder stroom als deze aangeraakt worden.
De kleurcodering van de draden voor netspanning zijn: blauw = nul, bruin = fase, geel/groen = aarde. Daarnaast is er nog zwart, dat is een geschakelde fase-draad (kan dus wel of geen fase bevatten).
Als je de fase draad (bruin) in een stopcontact aanraakt, wat gebeurt er dan? Doet het pijn, is het gevaarlijk of totaal niet. Bij het aanraken van beide draden ontstaat er een levensgevaarlijke situatie, dat weet ik. Als je blauw aanraakt gebeurt er niets.
Maar wat is de functie van de nulleider? De nulleider is verbonden met elektrische apparaten en zorgt voor de afvoer van spanning. Dit gebeurt in combinatie met de fasedraad. Let op: net als fasedraad, mag ook nuldraad niet aangeraakt worden omdat hier spanning op kan staan.
Witte en grijze draden worden normaal gesproken gebruikt als neutrale geleiders. De nationale elektrische code van 2011 vereiste een nulleider in elke schakelkast om nieuwe apparaten zoals bewegingssensoren, aanwezigheidssensoren, domotica-schakelaars en dimmers te kunnen plaatsen.
Het ietwat platte ezelsbruggetje 'pikkie=plus'. Dat rood plus is en zwart min, is redelijk universeel. Zolang je rood aan rood stekkert en zwart aan zwart, zal het goed gaan, ongeacht of die stekkertjes nu mannetjes, vrouwtjes, onzijdig of hermafrodieten zijn.
De nuldraad of de nulleider is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde, hij wordt daarom ook wel de neutrale geleider genoemd. Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk.
Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken.Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Geen aardedraad in centraaldoos
Als je pech hebt, is er geen aardedraad aanwezig in de centraaldoos. Dan zal je een aardedraad naar de groepenkast moeten brengen. Per groep moet er een eigen een aardedraad naar de dichtstbijzijnde centraaldoos van de groep in kwestie worden gebracht.
In principe is er dus nooit gevaar bij het aanraken van een aard-aansluiting, vermits die zich op het zelfde potentiaal bevindt als alle andere voorwerpen in het huis en omgeving.
Bruin: fasedraad. Blauw of grijs: 0-draad. Geel/groen: aardedraad.
Kleur van de Nuldraad
Wanneer een apparaat stroom ontvangt vanuit de fasedraad wordt de stroom teruggeleid door de nuldraad. In oude installaties is deze draad rood.
Let op dat u de juiste kleur draad met elkaar verbindt. Verbind de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond. Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit tot slot, indien mogelijk, ook de geel-groene aardedraad aan.