Een groot deel van het vaststellen of iemand betrouwbaar is, bestaat uit het letten op zijn lichaamstaal, en hoe iemand zichzelf aan anderen presenteert. Het lezen van lichaamstaal moet wel met een korreltje zout genomen worden; de meeste signalen van lichaamstaal duiden namelijk op spanning en nervositeit.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Hoe krijg je weer vertrouwen in je partner? Erken de pijn en het verdriet en besef dat jullie relatie nooit meer zoals vroeger zal zijn. Betrek je partner bij jouw pijn, zonder hem of haar steeds te beschuldigen. Geef aan hoe je je voelt, spreek je angst uit en spreek uit waar jij behoefte aan hebt.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
Voor de een zal het veiligheid en bescherming zijn, voor een ander is het misschien dat hij precies weet waar hij aan toe is. Vertrouwen opbouwen draait om vertrouwen krijgen en vertrouwen geven. Wat hiervoor enorm helpt is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
De meest gangbare definitie van vertrouwen omvat doorgaans de volgende elementen: Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep. Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.
Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat. Weten in welke situaties je tot je recht komt welke situaties je wellicht kwetsbaar bent en hulp nodig hebt.
Oorzaken van wantrouwig zijn
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen.
Onzichtbaar gedrag uit angst
Je kunt ook “onzichtbaar gedrag”hebben ontwikkeld vanuit een (om welke reden dan ook) ontstane angst om afgewezen te worden, dat je er niet toe doet of dat je tot last bent.
Mensen zeggen soms: vertrouw maar op je gevoel want dat zit altijd goed. Dat is een soort tegenbeweging op ieder die meer rationeel is ingesteld. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar ook niet in. Jouw gevoel zit niet altijd goed, net zoals jouw gezonde verstand ook wel eens een verkeerde inschatting maakt.
Iets over beide termen dan, en hoe ze verschillen en aan elkaar relateren. Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Je kan iets wel of niet. En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt.
Je weet precies waar hij met wie is en hij doet niet raar over dingen. Hij verdwijnt ook nooit tijden van de radar. Je hebt het gevoel dat hij echt laat zien wie hij is en dat hij geen geheimen voor je achterhoudt.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.
Praat met je vriend over hoe je je voelt.
Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is de beste manier om met een gebrek aan vertrouwen om te gaan, het bespreekbaar maken van je zorgen. Praat met je vriend over je gevoelens en hoe zijn gedrag op je overkomt, zonder confronterend, beschuldigend of negatief te zijn,.
wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken. wantrouwen (zn) : achterdocht, argwaan, mistrouwen, verdenking.
Vertrouwensrelatie definities
verhouding tussen mensen waarbij vertrouwen een grote rol speelt.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Respect tonen doe je niet alleen door negatief gedrag naar elkaar niet te tolereren, maar ook door juist een positieve houding naar elkaar aan te nemen. Als jij echt geïnteresseerd bent in je geliefde, in de wereld van je geliefde, waar hij of zij mee bezig is dan is dat ook een vorm van respect tonen.
Zelfvertrouwen is de basis
En belangrijk wat (jonge) mensen moeten weten, is dat het er niet om gaat wat anderen van je denken, maar wat je zelf vind van jezelf. Zelfvertrouwen is belangrijk als basis in je leven om iets op te bouwen.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.