Jonge pups kunnen elke kvv eten die compleet is voor puppy's, maar wel is het belangrijk dat het vlees heel fijn gemalen is. Waarom Rodi voor je pup? Sommige kvv-merken hebben enkel vlees wat grof gemalen is. Voor puppy's is dit relatief gevaarlijk in verband met verslikkingsgevaar.
Als je vlees optimaal in wilt zetten kies je niet voor mager vlees, maar voor vet spiervlees. Vis is overigens ook een goede bron van eiwitten en ook visoliën zijn waardevolle voedingsstoffen. Slachtafval zoals pens, longen, lever of nier bevatten belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen.
Een puppy moet speciaal puppyvoer blijven eten totdat hij helemaal volwassen is. Voor kleinere rassen kan dit al bij acht maanden zijn, maar voor grotere rassen kan dit tot twee jaar duren. Vraag uw dierenarts wanneer uw puppy er klaar voor is om over te stappen op voeding voor volwassen honden.
Als basis mag je aan een volwassen hond (vanaf ongeveer 10-12 maanden) 2% van het lichaamsgewicht van de hond voeren. Een puppy mag dagelijks gemiddeld 4% van het lichaamsgewicht aan vlees gevoerd worden. Vanaf ongeveer 10 maanden kun je in stapjes gaan afbouwen naar een dagelijkse hoeveelheid van 2%.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees. Het verteringsstelsel van de hond is in staat om zich aan te passen aan de voeding die de hond binnenkrijgt.
De eerste 8 tot 12 weken mag je puppy vier keer per dag eten, vanaf 12 weken tot en met zes maanden geldt dat ze drie keer per dag gevoed moeten worden. Wanneer ze een halfjaar oud zijn, hoeven ze nog maar twee keer per dag te eten.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Kies voor licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Krijgt jouw hond normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen of hert.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Vers vlees is in verhouding tot brokken vaak duurder. Om een complete maaltijd te verzorgen heb je meerdere soorten vers vlees nodig, dit drijft de prijs per maaltijd op. Wat ook een nadeel is, is dat je elke maaltijd zelf moet prepareren.
De spijsvertering van eten tot poepen duurt bij honden gemiddeld 12 tot 24 uur. Dat houdt in dat één tot twee keer per dag ontlasting normaal is.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt? Als je wil weten of je hond wel genoeg te eten krijgt, dan is zijn gewicht een goede indicator. Zo zal een hond die te weinig eet, al snel ondergewicht ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals weinig energie, doffe huid en vachtverlies.
Het kan fijn zijn om tijdens het koken je hond een stukje wortel, witloof of komkommer te geven. Deze groenten zijn bovendien heel gezond voor je hond, want ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels.
Het grootste voordeel aan geperste brokken, is dat ze lichter te verteren zijn. Waar krokante brokken opzwellen in water, vallen geperste hondenbrokken uit elkaar. Honden die snel last hebben van hun maag, of problemen hebben met hun ontlasting, zouden dus bij geperste brokken een echte uitkomst kunnen vinden.
Laat de brokken wellen in warm water
Een simpele truc om de brokken zachter te maken is door deze te laten wellen in warm water. De brokjes worden zo zacht, maar de smaak en voedingsstoffen blijven behouden. Let wel goed op dat het water niet te warm is, want te warm voer doet je hond pijn in zijn bek of keel.
Je kan de smakelijkheid van hondenbrokken vergroten door een beetje lauwwarm water over de brokken te gieten en de brokken dan een minuut te laten staan voor je het geeft. Door het water worden de brokken makkelijker te eten. Belangrijker is dat het water het aroma van de brokken beter laat uitkomen.
Het geven van alleen natvoer helpt daarentegen weer niet bij het sterk houden van de tanden. Honden zouden hun eten (nog) sneller naar binnen werken en er bijna niet op kauwen, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan.
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.