Code rood (weeralarm): onderneem actie. Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn.
Het weeralarm (code rood) is een waarschuwing die het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) uitgeeft wanneer in Europees Nederland een extreme weersituatie dreigt te ontstaan.
Code rood is de zwaarste kleurcode en de enige die geldt als weeralarm. Het wordt afgegeven als extreem weer voor zoveel schade, letsel of overlast zorgt dat het een grote impact op de samenleving heeft. Damen: “Het betekent eigenlijk: ga alleen voor het hoogst noodzakelijke naar buiten.”
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven.Mocht je er toch op uit moeten met de fiets.
Code groen: geen aanleiding voor een weerwaarschuwing. Code geel: weer alert, kans op gevaarlijk weer. Code oranje: grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Hierbij is er kans op schade, letsel of veel overlast.
Bij code rood geeft Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan als dat niet echt hoeft. Je bent verzekerd, maar om kans op schade of op een ongeluk te voorkomen is het altijd goed om het advies van Rijkswaterstaat op te volgen.
In Nederland geeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut de officiële weerwaarschuwingen af. De waarschuwingen kunnen per provincie verschillen, zoals je ook vandaag ziet: voor de kustprovincies geldt code rood, in Utrecht en Noord-Brabant code oranje en voor rest van Nederland is code geel is afgegeven.
De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt: Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer.
Code oranje betekent dat er een zeer grote kans is op gevaarlijk weer. Denk aan flinke sneeuw, onweer of windstoten. Moet je bij code oranje rijden? Houdt dan voor vertrek rekening met slechte weersomstandigheden.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
De veiligheidsrisico's in het land of gebied zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Check voor vertrek het reisadvies.
Als het KNMI of de Rijksoverheid afraadt om de weg op te gaan of de trein te pakken (code rood), dan moet je werkgever maatregelen nemen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld eerder dicht, of jij en je collega's worden opgeroepen thuis te blijven. In zo'n geval hoef je in de meeste gevallen geen vakantiedag op te nemen.
Wanneer waarschuwt het KNMI? Een code geel geeft het KNMI maximaal 48 uur van te voren uit, een code oranje 24 uur en code rood 12 uur van te voren.
Code rood (weeralarm) = extreem weer met een grote impact op de maatschappij. In principe is de school dicht. Mocht u nog geen bericht hebben ontvangen, houd uw kind dan bij voorbaat thuis!
Code rood: het zwaarste weeralarm dat het KNMI kan afgeven.
Dit zijn extreme omstandigheden (zoals hierboven genoemd) die de veiligheid serieus in gevaar kunnen brengen en veel schade kunnen veroorzaken. Dit betekent dat je zeker maatregelen moet nemen.
In het hele land, behalve aan de kust, kondigt het KMI code geel af voor onweer vanaf 17 uur. Dat betekent dat het weerinstituut lokaal onweer verwacht met zware regenval, hagelbuien, rukwinden of blikseminslagen. Het KMI vraagt waakzaam te zijn, want lokaal kan er overlast of schade zijn.
Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit.
Voor elk weertype is er een drempelwaarde vastgesteld. Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 kilometer per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient.
Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Die kleurcodes gaan van geel, naar oranje, naar rood, naar paars, met paars als ernstigste kwalificatie. President Santokhi heeft in een ingelaste persconferentie toelichting gegeven over de onbeheersbare coronasituatie.
Bij vlagen van meer dan 100 kilometer per uur wordt een waarschuwing gegeven voor zeer zware windstoten. aanleiding geven tot een zware storm. dan in de zomer. Een zomerstorm duurt gemiddeld ongeveer 9 uur, terwijl een winterstorm gemiddeld 15 uur woedt, maar soms ook enkele dagen kan aanhouden.
Code geel is niet hetzelfde als een negatief reisadvies. Het betekent namelijk niet dat er sprake is van een ernstige bedreiging voor de veiligheid. Wel betekent het dat je alert moet zijn op bepaalde veiligheidsrisico's, die anders zijn dan in Nederland. Bijvoorbeeld een kans op bosbranden in de zomer.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Een kleurcodering is enerzijds een manier om veel van de kleuren in de kleurruimte in een set van cijfers om te zetten. Er bestaan verschillende systemen voor deze kleurdefinities. Geen van deze systemen is echter in staat om alle theoretisch mogelijke kleuren te coderen.
De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust af en toe krachtig, windkracht 6. Vanavond zijn er eerst opklaringen. Van het zuiden uit neemt de bewolking toe en later in de avond gaat het in het zuiden regenen. De regen breidt zich naar het midden uit.